Home » Când, unde, cum » Formularul PLF – 15 lucruri importante pe care e bine să le știi despre documentul obligatoriu la intrarea în țară

Formularul PLF – 15 lucruri importante pe care e bine să le știi despre documentul obligatoriu la intrarea în țară

Cojocaru Cristian / 12.02.2022, 16:27
Formularul PLF – 15 lucruri importante pe care e bine să le știi despre documentul obligatoriu la intrarea în țară

Formularul PLF este formularul de localizare al pasagerilor. Acesta trebuie completat de către toți cei care urmează să ajungă pe teritoriul României. Acest formular a intrat în vigoare începând cu luna octombrie a anului 2021. Află care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre documentul obligatoriu de intrare în țară.

Cele mai importante lucrui pe care trebuie să le știi despre formularul PLF

Acest document se completează obligatoriu de către toate persoanele care urmează să intre pe teritoriul României. Mai nou, el se poate completa în cel mult patru zile de la intrarea în țară. În ceea ce privește sancțiunea pentru necompletarea documentului, amenda este cuprinsă între 500 și 3.000 de lei.

În esență, formularul PLF este un document care trebuie completat de către toate persoanele care vor intra pe teritoriul României. Acest formular trebuie completat în scopul de a fi identificate persoanele de contact ale unei alte persoane care a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2, dar și pentru prevenirea expunerii persoanelor la acest virus pe perioada pandemiei care a luat startul în anul 2019.

În ceea ce privește persoanele care sunt obligate să îl completeze, află că toate persoanele care doresc să intre în țară, indiferent de cetățenia lor, sunt obligate să dețină un formular PLF completat. Persoanele care sunt exceptate de la această regulă sunt minorii, persoanele care nu dețin capacitate de exercițiu, în cazul acestora părinții sau reprezentanții legali fiind însărcinați cu completarea formularului.

Chiar și cei care trec granița într-un autoturism sunt obligați să completeze un astfel de formular. Așadar, indiferent de mijlocul de transport utilizat, obligativitatea se aplică tuturor. Acest document trebuie completat de fiecare dată când o persoană trece granița. Cu toate acestea, există anumite categorii de persoane care nu trebuie să completeze documentul la fiecare intrare în țară. Din această categorie fac parte piloții avioanelor, șoferii de camioane sau autocare, personalul navigant maritim și fluvial dar și alții. Aceștia sunt obligați să completeze formularul PLF o singură dată și să bifeze opțiunea „personal exceptat”.

formularul plf
Formularul PLF poate fi descarcat si pe telefon

Contestarea amenzii primite în caz de necompletare a formularului PLF

Poți completa formularul PLF pe pagina oficială accesând site-ul plf.gov.ro. În cadrul paginii web sunt detaliați pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a completa formularul digital de intrare în România. În ceea ce privește datele pe care va trebui să le introduci în formular, acestea conți numele și prenumele, codul numeric personal, data nașterii, seria și numărul documentului de călătorie, țara care a emis documentul de călătorie, denumirea punctului de trecere a frontierei, data și ora intrării pe teritoriul României.

Nu este obligatoriu ca formularul PLF să fie printat. Acesta poate fi descărcat pe telefonul tău mobil, însă poate fi și tipărit. În ceea ce privește perioada în care trebuie completat documentul, află că ai la dispoziție trei zile înainte de trecerea frontierei și o zi după ce ai făcut acest lucru.

În cazul în care nu ai completat respectivul formular, vei putea fi sancționat cu o amendă cuprinsă între 500 și 3.000 de lei. Amenda poat fi plătită la jumătate din valoarea sa, fiind o amendă care se încadrează la cele contravenționale și care pot fi plătite la jumătate din valoarea minimă stabilită de lege în cel mult 15 zile de la dispunerea sancțiunii.

În cazul în care consideră că amenda a fost acordată într-un mod injust, o poți contesta. Poți astfel face o plângere împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției în termen de maximum 15 zile de la data înmânării sau comunicării acesteia. În ceea ce privește anularea amenzii, în prezent nu există un act normativ care să prevadă acest lucru. Momentan există două proiecte înregistrate la Parlament însă măsurile cuprinse nu sunt aplicabile, potrivit avocatnet.ro.