Home » Știri » Știri sociale » Ce sunt măștile FFP2, obligatorii în România și în alte țări din Europa, și ce protecție oferă ele de fapt

Ce sunt măștile FFP2, obligatorii în România și în alte țări din Europa, și ce protecție oferă ele de fapt

Cojocaru Cristian / 05.01.2022, 13:11

În Europa, tot mai puțini oameni poartă măști din pânză, acestea fiind înlocuite cu măștile chirurgicale sau cele FFP2. Acestea din urmă au un grad medical extrem de eficient, astfel că mai multe țări de pe continent recomandă sau chiar introduc obligativitatea purtării acestui tip de măști. Află ce sunt măștile FFP2 și ce protecție oferă acestea.

Măștile FFP2 devin obligatorii în România

FFP înseamnă „filtering face piece” și este un standard european pentru eficiența măștii, variind de la unu, cel mai mic grad, la trei, cel mai înalt. Măștile FFP2 filtrează cel puțin 94% din toți aerosolii, inclusiv virușii din aer precum Covid-19. Măștile americane N95 și KN95 din China oferă niveluri similare de protecție.

Aceste măști de unică folosință au mai multe straturi de țesături diferite, inclusiv un filtru de polipropilenă, realizat din polimer „top-suflante” pentru a crea modele de fibre minuscule, neregulate, care pot prinde cele mai mici particule din aer. Un studiu publicat în decembrie de Institutul Max Planck, o organizație germană de cercetare, a constatat că măștile FFP2 potrivite reduc riscul de infectare la 0,1%.

Măștile din material textil sau medical, pe de altă parte, nu fac decât să perturbe fluxul de aer al difuzorului și să prindă cele mai mari particule de aerosoli în materialul lor țesut. Eficacitatea lor variază foarte mult în funcție de designul și țesătura utilizată: măștile strânse, cu mai multe straturi, realizate din materiale dense, sunt mult mai eficiente decât măștile de in cu un singur strat.

Un studiu din Jurnalul de Educație și Promovare a Sănătății a constatat că măștile chirurgicale au fost de trei ori mai eficiente în prevenirea inhalării aerosolilor decât cele din pânză de casă. Un alt studiu, în JAMA Internal Medicine, a comparat diferite măști de pânză și a constatat că eficacitatea acestora în a conține particule virale variază de la 26% la 79%.

Potrivit unor studii s-a stabilit în cât timp o persoană care este infectată cu coronavirus poate transmite mai departe virusul unei persoane sănătoase în situația în care aceasta nu poartă mască, poartă mască de pânză sau o mască chirurgicală ori profesională FFP2.

măștile ffp2
Mastile FFP2 asigura o protectie sporita Sursa: INQUAM  Foto: Octav Ganea

Ce prevede noua hotărâre a CNSU

Astfel, este nevoie de 15 minute pentru a se infecta în cazul în care niciuna nu poartă mască. Dacă persoana infectată nu poartă mască iar cealaltă poartă una profesională, timpul de expunere este de două ore jumătate. În cazul în care ambele persoane poartă mască profesională, acestea pot sta una lângă cealaltă chiar și 25 de ore. În cazul unei măști chirurgicale, dacă persoana infectată nu poartă mască, iar cealaltă da, atunci timpul de infectare ar fi de 30 de minute, iar atunci când ambele ar purta, timpul ar crește până la cinci ore, dacă aceasta este purtată corespunzător.

Ultima hotărâre a CNSU arată că masca de protecție de tip medical sau FFP2 va fi folosită astfel încât să acopere nasul și gura în toate spațille publice închise și deschise. Excepție de la această hotărâre fac parte:

  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
  • persoanele care lucrează singure în birou;
  • prezentatorii TV și invitații acestora dacă între ei se află o distanță de minim 3 metri;
  • reprezentanții cultelor religioase în timpul slujbelor, păstrând o distanță minimă de 3 metri;
  • vorbitorii care se află în spații închise cu respectarea distanței minime de 3 metri față de public;
  • persoanele care desfășoară acitivități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante, cum ar fi temperaturi ridicate, umiditate crescută, ș.a.

Totodată, a fost propusă luarea măsurilor suplimentare de siguranță în cazul operatorilor economici prin testarea săptămânală a angajaților, desfășurarea activităților în ture precum și utilizarea unor măști de tip FFP2 în zonele aglomerate. Această măsură este valabilă doar pentru angajații companiilor de stat și din infrastructura critică.

De asemenea, vor apărea noi limitări cu privire la activitatea restaureantelor, pentru spectacole și evenimente sportive, în funcție de rata de incidență a fiecărei localități în parte. Magazinele și restaurantele vor fi deschise până la ora 22:00. Astfel, în cazul unei incidențe de 1 la mie, activitățile vor fi permise la o capacitate de 50% pentru persoanele vaccinate. Atunci când incidența ajunge la 3 la mie, capacitatea va fi redusă la 30%. Atât concertele cât și festivalurile în aer liber pot avea loc cu un număr maxim de 500 de persoane, iar mitingurile vor număra maxim 100 de participanți.