Home » Știri » Știri sociale » Cele mai mari salarii din România în 2021 – în ce domenii lucrează cei mai bine plătiți angajați

Cele mai mari salarii din România în 2021 – în ce domenii lucrează cei mai bine plătiți angajați

Manolică Anca / 06.01.2021, 13:50
Cele mai mari salarii din România în 2021 – în ce domenii lucrează cei mai bine plătiți angajați

Pandemia de coronavirus care a acaparat toată planeta a făcut din anul 2020 unul greu de uitat. Au fost afectate aproape toate sectoarele de activitate, fiind forțate să ia decizii drastice și rapide, pentru a se putea pe piață. Dacă unele afaceri, din păcate, au fost nevoie să își pună lacătele pe ușă, altele au reușit să depășească cu bine acest impas. Iată care sunt domeniile în care sunt cele mai mari salarii din România în 2021.

Adaptabilitatea, una dintre soluțiile de supraviețuire pe timp de pandemie

2020 a fost un an extrem de dificil pentru toată lumea. Fie că vorbim de angajații care au tras cu dinții pentru a nu rămâne fără loc de muncă, fie că vorbim de afacerile care au încercat din greu să se mențină. A fost un an marcat de incertitudini, lockdown, pauze forțate, dar și de o tranziție rapidă la digital, care a determinat adoptarea a unor noi forme de lucru. Cu toate aceștia, specialiștii sunt încrezători că anul 2021 va fi un an al revenirii treptate a economiei, având în vedere că majoritate țărilor sunt în plină campanie de vaccinare împotriva Covid 19.

Unul din cei mai importanți oameni din domeniul resurselor umane, Florin Godean, Cluster Manager Adecco România și Ungaria, a declarat, pentru wall-street.ro, că din punct de vedere al angajărilor, în anul 2021 lucrurile se vor așeza, revenindu-se încet, încet nivelul de dinainte de pandemie. Însă, totul va depinde de felul în care responsabilii de gestionarea crizei sanitare în România vor reuși să o scoată la capăt.

O atenție deosebită, în prima parte a anului 2021, se îndrepta către domeniile încă afectate de pandemia de Covid 19, adică HoReCa, educația, cultura și divertismentul. Acestea vor suferi schimbări radicale prin prisma faptului că angajații care au rămas fără un loc de muncă nu vor avea de ales și vor „migra” către alte domenii pe care le pot accesa mai ușor sau acolo unde cererea va fi mai mare.

„Efectele pandemiei, procesele de automatizare și digitalizare pun presiune asupra locurilor de muncă în educație, producție, logistică, ospitalitate și divertisment. Aceste locuri de muncă au fost și vor continua să fie afectate până cel puțin în prima parte a lui 2021. Referitor la meserii, sesizăm o mai mare importanță acordată competențelor de „viitor”, decât unor joburi propriu-zise”, a explicat Florin Godean.

Domeniile IT, telecomunicații, dar și cele bazate pe cercetare și dezvoltare, continuă să fie cele mai profitabile și în 2021
Domeniile IT, telecomunicații, dar și cele bazate pe cercetare și dezvoltare, continuă să fie cele mai profitabile și în 2021

Top joburi cu cele mai mari salarii din România în 2021

La fel ca și în anii precedenți, joburile cu cele mai mari salarii din România în 2021 vor fi cele din domeniile IT, telecomunicații, dar și cele bazate pe cercetare și dezvoltare. Dar iată care sunt, concret, joburile cu cele mai mari salarii din România în 2021, raportate la competențele necesare pentru acest lucru:

  1. Specialist AI and Machine Learning
  2. Specialist Big Data
  3. Inginer Robotică
  4. Specialist Process Automation
  5. Strategist Social Media

O infrastructură ITC bună și persoane foarte bine pregătite din punct de vedere digital vor fi combinația perfectă pentru a combate orice perturbări viitoare pe piața muncii, spun specialiștii. De asemenea, în continuare, în următorii ani vor fi apreciați candidații și angajații care vor dispune de unele dintre următoarele abilități:

  • Creativitate, originalitate și inițiativă
  • Învățare activă și înclinare către strategii de învățare
  • Reziliență, toleranță la stres și flexibilitate
  • Capacitate de rezolvare a problemelor complexe
  • Gândire analitică și inovativă.