Home » Știri » 4 meserii pe cale de dispariție. Ce spun specialiștii că se va întâmpla pe piața joburilor în viitor

4 meserii pe cale de dispariție. Ce spun specialiștii că se va întâmpla pe piața joburilor în viitor

Bucur Ioana / 27.10.2020, 15:44

Anunțul specialiștilor cutremură piața joburilor! Potrivit acestora, în următorii ani vor dispărea aproape jumătate dintre slujbele actuale, iar consecințele vor fi devastatoare. Milioane de oameni vor rămâne fără loc de muncă, fiind forțați să se reorienteze profesional. Care sunt, în acest moment, cele 4 meserii pe cale de dispariție?

Ce se va întâmpla pe piața joburilor în viitorul apropiat? Analiza specialiștilor a avut concluzii îngrijorătoare pentru milioane de angajați

Potrivit Inițiativei pentru Competitivitate, în următorii 25 de ani, aproape jumătate din slujbele actuale vor dispărea. Digitalizarea și avansul tehnologic vor elimina numeroase activități umane. În prezent, aproximativ 30% dintre activitățile lucrative sunt automatizate. Studiile au demonstrat faptul că, în următorii trei sau patru ani, 75 de milioane de slujbe vor dispărea. Cele mai afectate domenii vor fi transporturile, serviciile și logistica.

Care sunt meseriile pe cale de dispariție? Spre ce alte domenii suntem îndrumați să ne reprofilăm

Inițiativa pentru Competitivitate a dezvăluit că pe lista meseriilor pe cale de dispariție se află cele de: muncitor tipograf, dactilograf, cititor de contoare, formator specializat în educație primară și secundară, operator de telefonie, operator de proiecții film, curier, agent poștal, reporter, crainic radio și TV, funcționar bancar și administrativ.

Meseriile ce vor fi domina piața joburilor în viitor în următorii 25-50 de ani, sunt mai ales cele din domeniile roboticii, Inteligenței Artificiale sau dezvoltare software și aplicații IT. Printre meseriile oarecum „tradiționale”, apărute înaintea perioadei digitalizării, se numără cele legate de înclinaţia oamenilor pentru comerţ nu poate fi anihilată nici măcar de tehnologie. În același timp, nevoia de asistenţă medicală specială nu va putea fi, nici ea, satisfăcută complet prin mijloace automate, potrivit Antena 3.

Cel mai probabil, meseriile ce vor supraviețui următorilor ani sunt: director de vânzări, analist de marketing şi consilier financiar dar şi logoped, fizioterapeut, asistent şi manager medical.

Ce meserii vor dispărea în următorii ani
Piața muncii va arăta complet diferit în următorii ani

Cine beneficiază de șomaj în România? În ce situații poți primi bani de la stat dacă nu ai loc de muncă?

Potrivit ec.europa.eu, pot primi obligatoriu șomaj în România:

  • Cetățeni români care sunt angajați sau care obțin venituri în România, cu excepția pensionarilor care lucrează;
  • Cetățeni români care lucrează în străinătate și în cazul cărora legea aplicabilă este legea română;
  • Cetățeni străini care, pe perioada în care își au domiciliul sau reședința în Români sunt angajați sau obțin venituri. 

De asemenea, șomajul se mai acordă și persoanelor care realizaează activități pe baza unui contract individual de muncă, funcționarii publici, persoane în funcții de demnitate publică alese, membrii cooperativelor, administratorii etc.

Cetățenii români care au împlinit 18 ani și sunt asigurați în sistemul public de pensii și în sistemul asigurărilor de sănătate, se pot asigura voluntar și pentru indemnizația de șomaj următoarele categorii de persoane. Condiția: să aibă domiciliul sau reședința în România:

  • persoanele autorizate să desfășoare activități independente și partenerii acestora care contribuie la activitatea respectivă;
  • cetățenii români care lucrează în străinătate, în cazul cărora legea aplicabilă nu este cea română;
  • persoanele supuse sistemului de securitate socială din România și membrii familiei acestora care locuiesc într-o țară a Uniunii Europene și al căror angajator nu este situat pe teritoriul României.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care vor să beneficieze de șomaj în România

Pentru a beneficia de șomaj în România, șomerii înregistrați la agenția teritorială de ocupare a forței de muncă trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Prima spune că aceștia trebuie să fi contribuit la sistemul de asigurări de șomaj timp de cel puțin 12 luni din cele 24 de luni care preced momentul solicitării indemnizației de șomaj. Condiționarea nu se impune absolvenților care au minim 16 ani și care nu au reușit să-și găsească un loc de muncă potrivit cu pregătirea profesională timp de 60 zile de la data absolvirii instituției de învățământ.