Home » Știri » Știri sociale » Cele mai sigure 15 orașe din lume, în 2021. Un oraș european conduce topul

Cele mai sigure 15 orașe din lume, în 2021. Un oraș european conduce topul

Cojocaru Cristian / 06.10.2021, 14:13
Cele mai sigure 15 orașe din lume, în 2021. Un oraș european conduce topul

Orașele lumii reușesc să ne captiveze prin frumusețea și locurile pe care le oferă, de multe ori visând să locuim în acele orașe. Dar care sunt cele mai sigure orașe din lume, având în vedere că și siguranța joacă un rol important în a te simți confortabil într-unul dintre aceste orașe.

Care sunt cele mai sigure orașe din lume în anul 2021

Unul dintre cele mai importante criterii atunci când alegem să locuim într-un oraș nou sau să îl vizităm îl reprezintă siguranța. În ultimul an, contextul pandemic a determinat ca acest termen să se schimbe în mod drastic, astfel că topul anterior a fost răsturnat, iar orașele care ocupă acum un loc în noul top sunt total neașteptate.

Analiza acestor orașe au fost făcute asupra a 60 de destinații din întrega lume. În ceea ce privește criteriile de analiză, dintre acestea putem menționa securitatea digitală, securitatea sănătății, infrastructura și securitatea personală. În anul 2021 a mai fost introdus un criteriu și anume mediul sigur.

Este cunoscut faptul că orașe asiatice precum Tokyo, Singapore și Osaka au fost dintotdeauna în acest top, însă se pare că, un oraș din Europa a ajuns să dețină primul loc al topului. Astfel, Copenhaga a fost desemnat în anul 2021 ca fiind cel mai sigur oraș din lume, reușind să onțină un punctaj de 82,4 din 100 de puncte. Anterior, capitala Danemarcei se afla pe locul opt al topului, iar acest lucru pe baza faptului că reprezenta un mediu sigur și sănătos. Totodată, din punct de vedere al securității personale, acest oraș este unul dintre cele mai bine-cotate orașe ale lumii.

„Un factor cheie care face din Copenhaga un oraș atât de sigur este rata scăzută a criminalității, în prezent la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani. Copenhaga se caracterizează și printr-o mare coeziune socială. Este un oraș mixt în care și persoana care face curățenie, dar și directorul executiv se întâlnesc la supermarketul local și își duc copiii în aceeași școală. Acesta este unul dintre elementele care stau la baza culturii daneze și contribuie în mare măsură la nivelurile ridicate de încredere și siguranță de care beneficiem”, a spus Lars Weiss, primarul din Copenhaga, citat în document.

sigure orașe lume
Tokyo reusea in anul 2019 sa fie lider al topului, iar in anul 2021 a obtinut cea de-a cincea pozitie

Care orașe ocupă celelalte locuri ale topului

În topul din anul 2021, locul secund a fost ocupat de către Toronto cu 82,2 puncte, în timp ce Singapore a ocupat locul al treilea, cu un punctaj de 80,7. În ceea ce privește securitatea digitală, Sydney este fruntaș, iar acest lucru chiar dacă ocupă cel de-al patrulea loc în top, cu 80,1 puncte. Orașul care în urmă cu doi ani, ocupa poziția de lider al topului, a reușit în acest an să se claseze pe locul al cincilea, cu un scor de 80,0 puncte.

„Copenhaga își merită din plin statutul de lider general, la fel și Toronto aflat pe locul doi, datorită succesului pe termen lung în privința protecției rezidenților și a îmbunătățirii tuturor aspectelor vieții în ultimii doi ani. Toronto și Copenhaga conduc în privința securității mediului, măsurile fiind mai bune decât în oricare dintre primele trei orașe aflate pe primele locuri în anii anteriori.”, se arată în raport.

Locul șase a fost ocupat de către Amsterdam, reușind să obțină 79,3 puncte, iar Wellington se află pe cel de-al șaptelea loc cu 79,0 puncte, fiind totodată lider în ceea ce privește securitatea mediului. Pe locul opt se află Hong Kong și Melbourne, ambele primind 78,6 puncte, iar Stockholm a obținut cea de-a zecea poziție cu 78 de puncte.

Locul 11 a fost ocupat de către New York, loc pe care îl împarte cu Barcelona, reușind să obțină câte 77,8 puncte fiecare. Top 15 este încheiat de către Washington pe locul 14, iar pe locul 15 se află Londra și San Francisco. La capătul celălalt al topului, sunt prezente orașe precum Lagos din Nigeria, Cairo – Egipt, Caracas – Venezuela, Karachi – Pakistan și Yangon – Myanmar.