Home » Când, unde, cum » TOP 9 cele mai mari porturi din lume

TOP 9 cele mai mari porturi din lume

Manolică Anca / 22.07.2021, 11:14
TOP 9 cele mai mari porturi din lume

Porturile au fost la început o modalitate de acostare a navelor pe timp de furtună. Ulterior, aceste locații au început să aibă un rol esențial în industria transporturilor, întrucât reprezintă una dintre principalele metode prin care produsele ajung de la locul de producţie în ţările de consum. Iată care sunt cele mai mari porturi din lume.

Cele mai mari porturi din lume

În lume, există numeroase porturi care impresionează prin mărimea lor, precum cel din Rotterdam, Olanda, care este cel mai mare din Europa. Însă, de departe, cel mai mare port din lume se află în China, în orașul Shanghai. Deloc surprinzător, dacă stăm să ne gândim că aceasta este țara care are cantitatea de containere pe care le gestionează anual, întrucât aici se fabrică produse care se distribuie în toată lumea.

  • Shanghai (China) – 33.617.000 TEU

Învecinat cu Marea Chinei de Est la est şi Golful Hangzhou la suf, portul se regăsește la confluenţa râurilor Yangtze, Huangpu şi Qiantang, fiind inaugurat în 1842. A devenit cel mai mare port din lume, datorită numeroaselor containere cu mărfuri care sunt trimise din China în întreaga lume.

Cele mai mari porturi din lume. Shanghai (China)
Cele mai mari porturi din lume. Shanghai (China)

În fiecare zi, portul primește și trimite de mii de containere cu marfă peste tot în lume. Este o muncă continuă și impresionantă. Potrivit datelor oficiale, într-un an se încarcă peste 25 milioane de containere, adică 68 de mii de containere pe zi. Ceea ce este și mai impresionant, este că portul este într-o continuă dezvoltare, numărul containerelor crescând de la o zi la alta.

  • Portul Singapore (Singapore) – 32.240.000 TEU

Fiindcă orașul-stat Singapore nu dispune de forme de resurse naturale, acesta depinde într-o fiarte mare măsură de existența portului cu acelaşi nume, pentru importul materiilor prime. Portul are 11 terminale şi 23 de dane, devenind crucial începând din 1965, atunci când Singapore şi-a câştigat independenţa.

  • Portul Shenzhen (China) – 23.280.000 TEU

Shenzhen este unul dintre cele mai recunoscute oraşe din China pentru fabricile de produse electronice. Portul orașului deserveşte în special comerţul de mărfuri cu Hong Kong. Cu 140 de dane, portul are 131 de rute internaţionale, fiind vizitat lunar de 560 de nave.

  • Cele mai mari porturi din lume. Portul Hong Kong (China) – 22.352.000 TEU

Portul din Hong Kong se regăsește în Marea Chinei de Sud, fiind folosit în special pentru transportul containerelor de marfă. 9 terminare sunt alocate pentru transportul de mărfuri, însă există și unele pentru pasageri, Hong Kong fiind o detinație turistică extrem de atractivă. În trecut, portul a avut trei perioade distincte în care a fost cel mai mare din lume: 1987-1989, 1992-1997 şi 1999-2004.

  • Portul Busan (Coreea de Sud) – 17.690.000 TEU

Busan, al doilea cel mai mare oraş din Coreea de Sud după Seul, este cel mai important oraş-port din acest stat. În 1876, acesta a devenit primul port internaţional al ţării, iar în prezent este unul dintre cele mai aglomerate din lume datorită poziţionării sale geografice şi a faptului că în Coreea de Sud se fabrică numeroase produse electronice.

  • Cele mai mari porturi din lume. Portul Ningbo-Zhoushan (China) – 17.351.000 TEU

Portul Ningbo-Zhoushan (China)
Portul Ningbo-Zhoushan (China)

Amplasat pe coasta Mării Chinei de Est, portul a fost inaugurat încă din anul 738. Acesta se regăsește la intersecţia dintre teritoriul chinez şi ruta de transport de pe coastă, fiind alcătuit, de fapt, din mai multe porturi mai mici, aşa cum sunt Beilun, Zhenhai şi Ningbo.

  • Portul Qingdao (China) – 15.520.000 TEU

Qingdao are un rol extrem de important în economia chineză, îndeosebit datorită faptului că unul dintre marile terminale ale portului este destinat numai pentru transportul de fier de la un zăcământ din zonă. Portul se regăsește la Marea Galbenă, în vecinătatea oraşului Qingdao.

  • Cele mai mari porturi din lume. Portul Guangzhou (China) – 15.309.000 TEU

Aflat la intersecţia a celor mai importante trei fluvii din sudul Chinei, Guangzhou este un port care are o istorie bogată. A fost inagurat în timpul Dinastiei Qin (circa anul 200 î.Hr.), însă a devenit printre cele mai aglomerate porturi din regiune prin secolele XIV-XV. În total, portul are 4600 de dane.

  • Portul Jebel Ali (Dubai) – 13.641.000 TEU

Portul Jebel Ali a fost inaugurat în 1979 pentru a sprijini Portul Rashid, care nu mai făcea faţă volumului de containere. Aflat la 35 de kilometri sud-vest de Dubai, acesta este cel mai mare port din Orientul Mijlociu. În prezent, beneficiază de 67 de dane.

TEU (”twenty-foot equivalent unit”) – unitatea de măsură a capacității container de marfă și este echivalentă pentru 20 de picioare, unde 1 picior este echivalentul a 0.3048 metri.