Home » Știri » Știri sociale » CFR anunță majorări de prețuri. Noile tarife, de la 1 iulie. Cât va costa o călătorie cu trenul pe ruta București – Constanța

CFR anunță majorări de prețuri. Noile tarife, de la 1 iulie. Cât va costa o călătorie cu trenul pe ruta București – Constanța

Alexandru Cazacu / 01.07.2022, 16:08
CFR anunță majorări de prețuri. Noile tarife, de la 1 iulie. Cât va costa o călătorie cu trenul pe ruta București – Constanța

CFR Călători reamintește clienților săi că, începând de la 1 iulie 2022, biletele de tren se scumpesc. Cât va costa o călătorie cu trenul pe ruta București – Constanța, puteți afla în rândurile următoare. Conform reprezentanților companiei, ultima ajustare a tarifelor aplicabilă operatorilor de transport feroviar de călători a fost în anul 2013.

CFR anunță majorări de prețuri de la 1 iulie

După cum spuneam, începând de astăzi, 1 iulie 2022, biletele de tren se scumpesc, anunță CFR Călători. Conform companiei feroviare, „măsura vine în sprijinul redresării și echilibrării activității economice a tuturor operatorilor de transport feroviar de călători din România pe fondul creșterii prețurilor la diferite materiale cu pondere mare în activitatea de transport feroviar: combustibil, energie, piese etc”.

Totodată, reprezentanții CFR Călători precizează că ultima ajustare de tarife la călătoria pe calea ferată a fost în 2013. Acestea fiind spuse, haideți să vedem cât va costa, începând de astăzi, o călătorie cu trenul pe diferite rute.

Cât va costa o călătorie cu trenul de la 1 iulie

Așadar, Începând de azi, o călătorie cu trenul Regio, pe ruta București Nord – Ploiești Sud/Vest va costa 9 lei, de la 7,2 lei. Pe de altă parte, o călătorie cu trenul InterRegio pe ruta Arad – Timișoara nord, la clasa a 2-a, va costa 17 lei (preț anterior – 14 lei). Aceeași cursă, însă cu trenul Regio, costă acum 9 lei.

Cei care doresc să meargă cu trenul de la București la Constanța sau Craiova vor plăti pentru o călătorie la clasa a doua, cu InterRegio, 67 de lei, cu 10 lei mai mult față de cât era până acum. În schimb, pentru aceeași călătorie cu trenul Regio vor achita 35 de lei (preț anterior – 29,3 lei).

În urma scumpirilor anunțate de CFR Călători, un bilet pe ruta București Nord – Brașov, la clasa a 2-a, va costa 54 de lei (cu InterRegio). față de la 44,7 lei cât era înainte. Cu trenul Regio, călătoria va costa 29 de lei, cu 5 lei mai mult față de tariful anterior.

Totodată, o călătorie Brașov – Mangalia, la clasa a 2-a IR, de la 1 iulie va ajunge 104 lei (de la 86,9 lei). Pentru o cursă București Nord – Timișoara (clasa a 2-a cu InterRegio) se va plăti 116 lei, în loc de 97 de lei, cât era biletul până acum.

CFR anunță majorări de prețuri
CFR anunță majorări de prețuri. Care sunt noile tarife, de la 1 iulie

Facilitățile de călătorie vor fi valabile în continuare

Potrivit companiei, chiar după aplicarea Ordinului Ministrului Transporturilor și Infrastructurii, facilitățile acordate de CFR Călători rămân valabile. Mai exact, se va menține în continuare acordarea de reduceri cu până la 50% la abonamentele destinate navetiștilor și a reducerii de 50% la abonamentele și biletele pentru studenți. De asemenea, biletele și abonamentele pentru elevi vor fi în continuare gratuite.

Compania nu va renunța nici la ofertele prin care se acordă reduceri tarifare precum:

  • 5% reducere din tariful de transport la achiziționarea biletelor online (pe site-ul www.cfrcalatori.ro, din aplicația disponibilă pe telefon, de la automatele de vânzare bilete din stații);
  • până la 10% reducere din tariful de transport la cumpărarea cu anticipație de peste 10 zile;
  • 10% reducere din tariful de transport pentru călătoria dus-întors, etc.

Această creștere a tarifelor vine după ce compania CFR Călători a solicitat acest lucru în bugetul pe anul 2022, motivând majorarea prețurilor la energie. Ordinul ministrului Transporturilor și Infrastructurii pentru aprobarea tarifelor de deservire generală din transportul feroviar de călători a apărut în  Monitorul Oficial nr. 519 din data 26 mai 2022.