Home » Știri » Știri sociale » Ciorbă de legume cu mazăre și fasole verde – cum pregătești oala perfectă

Ciorbă de legume cu mazăre și fasole verde – cum pregătești oala perfectă

Pană Emanuela / 17.12.2020, 22:40
Ciorbă de legume cu mazăre și fasole verde – cum pregătești oala perfectă

Ce poate fi mai bun iarna, când zilele sunt reci și mohorâte, decât un bol cu supă sau ciorba de legume, care să-ți încălzească mâinile și să-ți încânte papilele gustative? Preparată din ingrediente naturale, ciorba de legume cu mazăre și fasole verde este extrem de gustoasă, hrănitoare și sănătoasă. Dacă ți-am stârnit interesul, suflecă-ți mânecile, pune-ți șorțul și hai să ne apucăm de gătit o minunată oală de ciorbă.

Ciorbă de legume cu mazăre și fasole verde

La fel ca sezonul cald și sezonul rece are farmecul lui: serile lungi petrecute cu familia în jurul mesesei, poveștile lungi și jocurile de societate. E vremea șosetelor de lână de la bunica, a păturilor călduroase și moi și a ciorbelor fierbinți și bogate în vitamine, însoțite de un ardei iute.

Ciorba este o mâncare populară, cu tradiție în casele românilor și chiar în meniul restaurantelor. Din bătrâni se spune că ciorbele, dar și supele alungă răcelile atunci când sunt servite fierbinți. Ele hidratează și încarcă organismul cu sănătate și energie. Dincolo de păreri sau de poveștile bunicilor, organismul are nevoie de lichide atât pentru hidratare, cât și pentru ușurarea digestiei, iar ciorbele sunt numai bune în acest sens – ele reunesc toate vitaminele şi mineralele din legume.

„Supele și ciorbele în general suplinesc consumul de ceai, spre exemplu, și de alte lichide necesare hidratării pe durata întregii zile. O farfurie de supă contribuie la cei doi litri de lichide recomandați să-i bem zilnic. În loc să bei cu forța jumătate de litru de apă seara, mai bine o înlocuiești cu un bol de supă, care te hidratează și, în plus, nu te va lăsa să adormi cu foamea în stomac“, notează libertateapentrufemei.ro.

Pentru a le prepara ai nevoie de ingrediente de bază, ușor de procurat. Ciorbele se gătesc ușor și, în plus, au un efect excelent pentru sistemul imunitar. Tocmai de aceea, astăzi îți propunem o rețetă de ciorbă de legume cu mazăre și fasole verde.

INGREDIENTE:

  • 500 gr fasole păstăi proaspete
  • 150 grame mazăre boabe;
  • 1 ceapă;
  • 2 morcovi noi;
  • 1 pătrunjel;
  • 1/2 rădăcină țelină;
  • 2-3 căței de usturoi;
  • jumătate de ardei kapia;
  • 2 roșii decojite și tăiate (sau suc de roșii);
  • 50 ml borș;
  • piper, puțină sare;
  • frunze de pătrunjel, leuștean și mărar;
  • 2-3 lujeri subțiri de țelină (apio).

Citește și: De ce e bună supa de pui la răceală. 4 rețete care te vor pune pe picioare

Cum pregătești oala perfectă

Iată cum se face zeama caldă, care îți amintește, cel mai probabil, cu drag de casa bunicilor, și care te încălzește în sezonul rece.

Ciorbă de legume cu mazăre și fasole verde. Așa faci oala perfectă
Ciorbă de legume cu mazăre și fasole verde. Așa faci oala perfectă

PAȘI:

– Se curăță, spală și taie cuburi legumele ădăcinoase și ceapa. Se adaugă aproximativ 2 litri de apă într-o oală și se pun legumele la fiert.

– Se spală foarte bine fasolea păstăi și se rupe în bucăți mici. Se adaugă fasolea verde și mazărea în oală și se lasă la fiert alături de restul legumelor.

– Când legumele sunt aproape fierte, adăugați roșiile tocate sau sucul de roșii, borșul, usturoiul zdrobit, împreună cu lujerii de țelină tăiați bucățele. Se mai lasă pe foc încă 10-15 minute.

– Se adaugă verdeața tocată mărunt și se pune sare și piper după gust.

Poftă bună!