Home » Știri » Știri sociale » Codul rutier ar putea suferi noi modificări pentru șoferii din România. Pe ce bază s-ar putea acorda amenzile de circulație

Codul rutier ar putea suferi noi modificări pentru șoferii din România. Pe ce bază s-ar putea acorda amenzile de circulație

Manolică Anca / 12.11.2021, 14:06
Codul rutier ar putea suferi noi modificări pentru șoferii din România. Pe ce bază s-ar putea acorda amenzile de circulație

Un nou proiect de lege care visează modificări în Codul rutier. Dacă va fi aprobat, numărul amenzilor rutiere ar crește considerabil în România. Autoritățile ar putea apela chiar la ajutorul cetățenilor pentru a înmâna și mai multe contravenții șoferilor români. Iată pe ce bază s-ar putea da noi amenzi în România.

Modificări în Codul rutier care ar putea aduce și mai multe amenzi șoferilor

Dacă va fi aprobat, un nou proiect de lege se va reflecta într-un număr mult mai mare de amenzi acordate șoferilor români. Vorbim despre o inițiativă a unor parlamentari menită să îi ajute pe politiștii rutieri să constate contravențiile din trafic nu doar prin ochii lor, ci și prin intermediul filmărilor realizate de camerele de bord ale șoferilor participanți la trafic.

Vor putea fi luate în calcul și filmările autorităților administrației publice locale, astfel că, pe viitor, s-ar putea constata contravenții rutiere și aplica amenzi într-un număr mult mai mare. Având în vedere că oamenii conduc ceva mai „relaxat” atunci când nu se află în preajmă un echipaj de poliție sau o cameră fixă de radar, consecințele ar putea fi foarte costisitoare.

Măsura este cuprinsă într-un proiect de lege înregistrat recent la Senat

Această inițiativă vine din partea mai multor senatori și deputați din partea USR Plus și a fost depusă în Parlament. Pentru a se putea aplica, proiectul de lege va trebui să fie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat ulterior în Monitorul Oficial. Acesta ar urma să modifice Codul rutier pentru a permite folosirea probelor video de la șoferi sau autoritățile locale, persoanele care încalcă regulile de circulație fiind amendate.

Codul rutier ar putea suferi noi modificări pentru șoferii din România
Codul rutier ar putea suferi noi modificări pentru șoferii din România

„Constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace video … dacă acestea permit stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii și modelului vehiculului implicat în săvârșirea contravenției, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenției.

Pentru constatarea contravenției este necesară și declarația pe propria răspundere a participantului la trafic asupra faptelor ce constituie contravenții și asupra autenticității și veridicității înregistrării video furnizate de către acesta”, se arată în propunerea de act normativ, potrivit avocatnet.ro.

Documentul mai prevede că procesul-verbal va putea fi încheiat şi în lipsa contravenientului după stabilirea identităţii conducătorului de vehicul, menţionându-se aceasta, fără a fi o confirmare a faptelor din partea unor martori. Dacă cineva falsifică o înregistrare și este prins, riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Potrivit inițiatorilor proiectului de lege, această măsură va duce la o scădere a numărului de accidente rutiere, mai ales a celor grave. În prezent, aceste filmări nu pot fi folosite pentru a aplica amenzi de circulație, deoarece Codul rutier spune că polițiștii trebuie să constate contravențiile în persoană sau ajutați fiind de unele „mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic.”

Important! Proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat de Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial pentru a putea fi aplicat.