Home » Auto » Cod rutier 2021. Ce noi reguli ar putea să apară pentru șoferi și ce amenzi usturătoare riscă

Cod rutier 2021. Ce noi reguli ar putea să apară pentru șoferi și ce amenzi usturătoare riscă

Manolică Anca / 05.07.2021, 17:36
Cod rutier 2021. Ce noi reguli ar putea să apară pentru șoferi și ce amenzi usturătoare riscă

Cod rutier 2021. Ar putea apărea noi reguli pentru șoferi și amenzi usturătoare după ce la Senat a fost depusă o propunere pentru completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2002, care visează mai multe modificări legislative la Codul Rutier. Iată ce propuneri se află pe masa parlamentarilor.

Cod rutier 2021. Ce noi reguli ar putea apărea pentru șoferi

Recent a fost depusă la Senat o propunere legislativă care vine în completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002. Aceasta face referire la circulația pe drumurile publice și prevede unele completări ale articolelor care deja există la capitolul VI și care reglementează infracțiunile și pedepsele aplicate.

Astfel, prin propunerea legislativă nr. B277/2021, depusă în Senat pe 23 iunie 2021, se dorește introducerea unui nou punct, după 23 de la alineatul (1) al articolului 102, și anume punctul 231, care să aibă următorul cuprins: „nerespectarea interdicţiei privind ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate atunci când nu este asigurată lăţimea minimă de cel puţin un metru a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor”.

Sancțiune cu 6 puncte de penalizare

Cod rutier 2021. Important de menționat este că încadrarea acestei faptei prevede o sancţiune de 6 puncte de penalizare şi se încadrează în clasa a IV-a de sancţiuni, care prevede între 9 şi 20 de puncte de amendă. În Codul Rutier 2021 există deja amenzi aplicabile pentru șoferii care parchează mașinile neregulamentar, adică pe trotuare.

Noul Cod rutier 2021 ar putea suferi modificări în România
Noul Cod rutier 2021 ar putea suferi modificări în România

Iată toate clasele de sancţiuni:

  • clasa I: 2/3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: 6 -8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: 9 – 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

Prin comparație, de exemplu, în Grecia, țara care care unul dintre cele mai dure Coduri Rutiere din Europa, parcarea ilegală este sancționată cu o amendă cuprinsă între 40-150 euro, la care se adaugă și reţinerea plăcuţelor de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile, cât şi plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.

Important de menționat! Pentru ca propunerea legislativă numărul B 277/2021, depusă la Senat în 23 iunie 2021, să intre în vigoare, ea trebuie mai întâi să fie adoptată de Parlament, promulgată de președintele Klaus Iohannis şi apoi publicată în Monitorul Oficial.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a transmis că este nevoie de un nou Cod rutier

Lucian Bode, ministrul de Interne, a transmis și el în mai multe rânduri că este nevoie un nou Cod Rutier 2021, care să fie „modern”, periodic se aduc zeci de modificări legislaţiei din domeniu. De asemenea, el a ținut să sublinieze și faptul că anual au loc „mii de accidente” din cauza neatenției pietonilor, mai ales. Din acest motiv, se află în transparenţă decizională un proiect care prevede interzicerea folosirii telefonului mobil de către pietoni, atunci când se angajează în traversarea străzii.

„Poate reuşim să ne aşezăm cu Legislativul să avem un Cod rutier nou, modern. (..) Codul rutier se modifică într-un an de foarte, foarte multe ori, de aceea cred că o dezbatere serioasă Executiv – Legislativ – societate civilă – ONG-uri, toţi cei care-şi doresc să participe la o astfel de dezbatere, să fie organizată cât mai repede cu putinţă astfel încât să transmitem către Parlament un nou Cod rutier modern”, a transmis recent Lucian Bode.