Home » Știri » Știri sociale » Concediu paternal 2022. Câte zile de concediu se acordă pentru tați și cum s-ar putea modifica legea de la 1 august

Concediu paternal 2022. Câte zile de concediu se acordă pentru tați și cum s-ar putea modifica legea de la 1 august

Alexandru Cazacu / 12.07.2022, 16:40
Concediu paternal 2022. Câte zile de concediu se acordă pentru tați și cum s-ar putea modifica legea de la 1 august

Conform unei ordonanțe de urgență, durata concediului paternal nu va mai fi de 5 zile (cât este în prezent). Dacă ordonanța menționată va fi adoptată, tații vor avea concediu 10 zile lucrătoare. Potrivit proiectului de ordonanță respectiv, vor avea dreptul la concediu paternal și indemnizația aferentă toți tăticii salariați sau cu contract ori raport de muncă.

Concediu paternal 2022. Câte zile de concediu se vor acorda pentru tați

După cum stabilește proiectul de ordonanță, toți tații care au calitatea de salariat cu contract sau raport de muncă vor avea dreptul la concediu paternal și indemnizația aferentă, eliminând prin această prevedere noțiunea de asigurat în sistemul de asigurări sociale. Printre altele, ordonanța respectivă prevede asimilarea în categoria salariaților și a taților care au un contract de activitate sportivă, de mandat, de management sau civil de prestări servicii pentru teatru ori au o convenție de muncă individuală (cooperații).

Totodată, de concediu paternal vor beneficia și tații care sunt aleși în funcțiile pe care le ocupă și care își desfășoară activitatea în cadrul unei instituții executive, legislative sau judecătorești. De asemenea, de acest concediu vor putea beneficia și tații care ocupă o funcție de demnitate publică sau care sunt funcționari parlamentari.

Dacă va fi adoptată, ordonanța va intra în vigoare de la 1 august 2022

Ordonanța de urgență va fi adoptată vine cu noi modificări ale Legii 210/1999 și va intra în vigoare de la data de 1 august 2022, dacă va fi adoptată. Tații care activează în domeniul militar vor beneficia de 10 zile de permisie, în loc de șapte cum este în prezent.

De asemenea, tații care au absolvit cursul de puericultură vor putea beneficia de majorarea cu zece zile lucrătoare a concediului paternal, cu ocazia nașterii fiecărui copil, însă nu a unui singur cum este stabilit în prezent. Este important să menționăm faptul că angajatorul este obligat să acorde concediul paternal.

În plus, în timpul concediului, angajatorii nu pot concedia proaspeții tătici și sunt obligați să le mențină toate drepturile cu privire la încadrarea în muncă. În ceea ce privește plata drepturilor de concediu paternal, aceasta va fi făcută ca și până acum. Angajatorul este cel care va face plata, iar aceasta va fi egală cu salariul corespunzător acelei perioade.

Concediu paternal 2022. Câte zile de concediu se acordă pentru tați
Concediu paternal 2022. Câte zile de concediu se acordă pentru tați

Amenzi de până la 8.000 de lei pentru angajatorii care nu respectă prevederile legale

De asemenea, trebuie să menționăm și faptul că, angajatorii care nu vor respecta noile prevederi riscă să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000  de lei. Inspectoratul Teritorial de Muncă va constata și va aplica aceste sancțiuni.

După cum am menționat și în rândurile de mai sus, ordonanța de urgență, cu noile schimbări, va intra în vigoare începând de la 1 august, în cazul în care va fi aprobată, potrivit romaniatv.net.

Câte zile de concediu paternal se acordă în alte țări din Europa

Concediul de paternitate este recunoscut și aprobat în 23 dintre cele 27 state membre UE. Începând din ianuarie 2021, în Spania, concediul de paternitate a fost prelungit la 16 săptămâni. Această perioadă este plătită integral și este egală cu concediul de maternitate din această țară.

Taților italieni li se acordă zece zile de concediu de paternitate cu plata obligatorie. În schimb, în Germania proaspeții tătici își pot lua până la 14 luni de concediu pentru creșterea copilului. În Polonia, tăticii au dreptul la două săptămâni de concediu de paternitate. În schimb, tăticii bulgari beneficiază de 15 zile de concediu de paternitate plătit.