Home » Știri » Știri sociale » Cum să scurtezi un link. 10 tool-uri gratuite pentru URL-uri

Cum să scurtezi un link. 10 tool-uri gratuite pentru URL-uri

Pană Emanuela / 13.06.2021, 08:01
Cum să scurtezi un link. 10 tool-uri gratuite pentru URL-uri

Până de curând, cei mai mulți dintre noi obișnuiau să facă scurtarea URL-urilor cu ajutorul serviciului Google – goo.gl. Din păcate, reprezentanții companiei americane au decis desființarea sa. Prin urmare, am fost nevoiți să căutăm alte surse de scurtare URL. Descoperă în continuare 10 tool-uri gratuite.

Cum să scurtezi un link

În urmă cu mai bine de 10 ani, Google lansa propia soluție de scurtare a URL-urilor – un serviciu de nișă care te ajută să transformi o adresă web complexă în doar câteva litere. Cu ce scop?

Ei bine, scurtarea URL-urilor facilitează mai rapidă a paginilor pe care le descoperi pe internet și, în plus, îți oferă anumite statistici legate numărul de accesări. Cu alte cuvinte, dacă postezi printr-ul URL prescurtat un articol pe care l-ai scris pe contul de Facebook, vei putea vedea câte accesări ai doar din sursa respectivă.

Cum spuneam și la începutul articolului, Google a închis adresa goo.gl, după ce a lucrat câțiva ani la desființarea serviciului de prescurtare a URL-urilor. Începând din luna mai a anului 2018, goo.gl nu a mai putut fi accesat de utilizatorii noi. Din 30 martie 2019, nimeni nu mai putea crea link-uri noi prin intermediul acestui serviciu. În prezent, dacă accesezi această pagină, o să-ți apară asta:

Așadar, scurtarea URL-urilor prin intermediul Google nu mai este posibilă.

Citește și: Cum îți ștergi istoricul din Google Chrome dacă vrei să ascunzi ce site-uri ai vizitat

10 tool-uri gratuite pentru URL-uri

Totuși, acesta nu este un motiv de panică, întrucât există și alte servicii de calitate, gratuite chiar, pe acest palier al online-ului.

10 tool-uri gratuite pentru URL-uri
Cele mai bune soluții pentru scurtarea URL-urilor, după desființarea serviciului Google

Iată care sunt cele mai interesante dintre acestea:

1. Bitly se numără printre cele mai vechi și mai complexe servicii de URL shortening. Acesta îți oferă posibilitatea de a scurta 500 de URL-uri personalizate sau 10.000 de URL-uri nepersonalizate, însă adevăratul avantaj constă în informațiile de care poate profita o companie care folosește serviciul. Concret, printr-o interfață simplă, poți afla câte persoane au dat click pe link-uri, de unde sunt (pe glob), plus alte câteva detalii care te pot ajuta sub o formă sau alta.

2. TinyURL este de departe cel mai simplu serviciu de prescurtare a adreselor web sau a URL-urilor. Nu este necesar să îți creezi un cont, însă nici nu-ți oferă statistici pentru link-urile prescurtate. Acest serviciu transformă link-urile într-un URL de forma tinyurl.com/y2y4nfpb.

3. Rebrandly este un alt serviciu util de URL shortening, însă acesta te oblică să-ți creezi un cont, gratuit sau contra cost. Avantajul tău? Te ajută să-ți creezi propriul serviciu de scurtare al URL-urilor cu un domeniu achizitionat prin Rebrandly. De menționat că, la fiecare accesare, vei obține o serie de statistici.

Alte tool-uri gratuite pentru URL-uri sunt:

4. cURL.Ro

5. S9.ro

6. QRnet – un serviciu japonez pentru scurtare URL.

7. Is.gd – serviciul oferă scurtare gratuită automată, modificare aspectului adresei folosind facilitatea „Further options/custom URL“, dar și o facilitate în plus, una pe care o mai oferă doar alte câteva servicii, și anume crearea de coduri QR care încorporează adresa web scurtată.

8. HotShortUrl

9. AKA.RE

10. Ity.im shortener.