Home » Știri » Știri sociale » De ce a suspendat Germania vaccinarea cu AstraZeneca. Raportul a fost făcut public

De ce a suspendat Germania vaccinarea cu AstraZeneca. Raportul a fost făcut public

Manolică Anca / 18.03.2021, 11:04
De ce a suspendat Germania vaccinarea cu AstraZeneca. Raportul a fost făcut public

Supiciunile și acuzele care planează asupra vaccinului dezvoltat de AstraZeneca se intensifică. În urma unui raport făcut public recent, care scoate la iveală aspecte îngrijorătoare, încă o țară decide suspendarea vaccinului cu acest ser. Iată de ce a suspendat Germania vaccinarea cu AstraZeneca și ce se arată scris în acest raport.

De ce a suspendat Germania vaccinarea cu AstraZeneca

După ce în ultimele zile Italia, alături de alte 15 ţări, au decis suspendarea vaccinării cu serul produs de AstraZeneca, iată că vine și rândul Germaniei. Conform unui raport al Autorităţii de Reglementare a Vaccinurilor din Germania, a ieșit la iveală faptul că numărul persoanelor cărora le-au apărut cheaguri de sânge pe creier după ce au primit vaccinul AstraZeneca a fost „statistic semnificativ mai mare” decât numărul mediu al celor care suferă de această problemă în mod curent.

Potrivit unei analize statistice efectuate de această instituție, doar o persoană dintre 1,6 milioane ar fi suferit o astfel de problemă. Marți, 17 martie, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat că nu există „niciun indiciu” că vaccinul ar fi cauza apariției acelor cheaguri de sânge fatale, dar va publica concluziile sale complete joi.

„Numărul acestor cazuri, apărute după vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca, este statistic semnificativ mai mare decât numărul de tromboze venoase cerebrale care apar în mod normal la populaţia nevaccinată”, se arată în raport.

De ce a suspendat Germania vaccinarea cu AstraZeneca
De ce a suspendat Germania vaccinarea cu AstraZeneca

Mai multe persoane au murit

Începând cu 15 martie, şapte persoane din Germania suferiseră o tromboză venoasă cerebrală severă, cunoscută și sub denumirea de trombocitopenie. Aceasta apăruse între patru şi 16 zile de la primirea vaccinului Oxford-AstraZeneca și trei dintre aceste persoane au murit de atunci.

Tromboza venoasă cerebrală este mult mai rară decât trombozele venoase profunde sau emboliile pulmonare ce au fost raportate săptămâna trecută de Danemarca, Austria și Norvegia. Acest tip poate duce la inflamarea creierului şi pornirea hemoragie. Cele şapte persoane, dintre care șase femei, aveau vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani. Probabilitatea apariției acestei probleme este de aproape trei ori mai mai mare în cazul femeilor și este legată de sarcină şi pilula contraceptivă, potrivit cercetărilor efectuate în BMJ. Și Autoritatea de Reglementare a Vaccinurilor din Germania vorbește în raport despre posibilitatea unei reacţii la pilulele contraceptive.

Institutul a mai spus că persoanele care au primit serul curativ produs de AstraZeneca și care se simt din ce în ce mai rău la mai mult de patru zile de la vaccinare, „cu dureri de cap severe și persistente sau sângerări precise pe piele”, ar trebui să ceară imediat asistență medicală.

Pe fondul complicațiilor puse pe seama acestui vaccin, AstraZeneca iese și se apără. Concernul farmaceutic nu consideră că vaccinul său ar spori riscul apariției problemelor de coagulare a sângelui. Mai mult, o analiză amănunțită a datelor privind vaccinarea a peste 17 milioane de persoane cu acest ser în UE și Marea Britanie nu a arătat niciun fel de indiciu în ceea ce privește un risc sporit de embolie pulmonară, de tromboză sau de diminuare a trombocitelor, după cum a anunțat AstraZeneca.