Home » Știri » Știri sociale » Femeile afgane, interzis la sport? Motivul bizar, invocat de guvernul taliban

Femeile afgane, interzis la sport? Motivul bizar, invocat de guvernul taliban

Alexandru Cazacu / 10.09.2021, 11:20
Femeile afgane, interzis la sport? Motivul bizar, invocat de guvernul taliban

Fiecare din statele lumii au legile proprii, aplicate pe teritoriul lor. Cu toate acestea, legile din unele țări sunt puțin mai neobișnuite. De exemplu, sportul este interzis pentru femeile afgane, iar talibanii au invocat un motiv bizar în acest context. De nu nu au voie femeile din Afganistan să practice vreun sport? Ei bine, acest lucru îl vei afla în următoarele rânduri ale acestui articol.

De ce nu au voie femeile afgane să practice vreun sport

După cum bine știți, talibanii sunt acum la conducerea Guvernului afgan, care le va interzice femeilor din această țară, inclusiv echipei de cricket a Afganistanului, să practice sportul, după cum spune un oficial al grupului islamist. În cadrul unui interviu pentru SBS, Ahmadullah Wasiq, adjunctul comisiei culturale a talibanilor, a declarat că sportul nu este nici adecvat, nici necesar pentru femei, potrivit The Guardian.

”Nu cred că femeilor li se va permite să joace cricket, deoarece nu este necesar ca femeile să facă acest lucru. La cricket, ar putea apărea o situație în care fața și corpul lor nu vor fi acoperite, iar Islamul nu permite femeilor să fie văzute în acest fel.

Trăim în era media și vor exista fotografii și videoclipuri pe care oamenii le vor urmări. Islamul și Emiratul Islamic nu le permite femeilor să joace cricket sau să practice unele sporturi în care sunt expuse”, a declarat Ahmadullah Wasiq, potrivit sursei citate.

În urma acestor declarații, oficialii afgani din cricket susțin că nu au fost informați oficial în ceea ce privește decizia guvernului taliban. Conform sursei citate, de când talibanii au preluat puterea în Afganistan, sportivele afgane au început să se ascundă. Ba chiar mai mult de atât, unele dintre ele au raportat că au fost amenințate cu acte de violență de luptătorii talibani, în cazul în care vor fi prinse practicând sportul.

Motivul pentru care femeile din Afganistan nu pot practica vreun sport
De ce nu au voie femeile afgane să practice vreun sport

Fără femei în guvernul taliban

Interdicția femeilor de a practica un sport demonstrează din ce în ce mai mult că atitudinea talibanilor față de femei nu s-a schimbat foarte mult de când au fost ultima dată la putere, cu toate că aceștia susțin acum contrariul. Așadar, în ultimele săptămâni, mai multe femei afgane au ieșit pe străzile mai multor orașe din Afganistan, pentru a-și cere dreptul la educație și cel de a face parte în noul guvern condus de talibani.

Mai exact, noul guvern interimar taliban, a început oficial să funcționeze de miercuri, iar în funcțiile-cheie sunt doar bărbați, în ciuda promisiunilor anterioare de a forma o administrație care să cuprindă atât, bărbați cât și femei.

După anunțul talibanilor, Departamentul de stat al Statelor Unite și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că noul cabinet include doar talibani cu ”antecedente tulburătoare”, fără femei, însă a declarat că noua administrație va fi judecată după acțiunile sale.

De asemenea, Uniunea Europeană a condamnat noul guvern de la Kabul pentru lipsa de incluziune, precizând faptul că nu a respectat promisiunile făcute anterior de a include și persoane din alte grupuri.