Home » Știri » Știri sociale » Formularul de localizare a pasagerului sau formulare de intrare în România. De unde se descarcă, ce cuprinde și ce amendă riscă cei care nu-l completează

Formularul de localizare a pasagerului sau formulare de intrare în România. De unde se descarcă, ce cuprinde și ce amendă riscă cei care nu-l completează

Cojocaru Cristian / 16.12.2021, 12:07
Formularul de localizare a pasagerului sau formulare de intrare în România. De unde se descarcă, ce cuprinde și ce amendă riscă cei care nu-l completează

Formularul de localizare a pasagerului este un document pe care toți cei care vor intra pe teritoriul României, vor trebui să îl completeze. Acesta poate fi completat doar în mod online și urmează a intr în vigoare începând cu data de 20 decembrie 2021. Află cum poți accesa acest document, dar și care sunt sancțiunile pentru necompletarea lui.

Formularul de localizare a pasagerului trebuie completat de toți cei care intră în România

Formularul de localizare, sau PLF reprezintă documentul pe care toți cei care intră în țară vor trebui să îl completeze. Acesta trebuie completat cel târziu cu 24 de ore înainte de a intra pe teritoriul României. În caz contrar, cei care nu au făcut acest lucru, pot risca o amendă cuprinsă între 2.000 și 3.000 de lei, sancțiune aplicată de către direcțiile de sănătate publică, după cum a afirmat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

„Toți cei care vor intra în țară vor trebui să completeze formularul, care va fi completat electronic. Trebuie completat de orice persoană indiferent de calea de intrare în România, cu maximum 24 de ore înainte de a intra țară și cu titlu de excepție în 24 de ore de la intrarea în țară. Pentru a evita mai ales pe anumite puncte de frontieră anumite vârfuri de sarcină se creează această posibilitate să aibă la dispoziție de 24 de ore pentru a completa”, a precizat Cărbunaru.

În cazul în care este vorba despre o familie, formularul poate fi completat de către un singur membru adult al familiei. Acest formular poate fi completat pe site-ul plf.gov.ro, începând cu data de 20 decembrie. Guvernul a făcut câteva mențiuni cu privire la acest formular. Astfel, el va cuprinde:

  • Numele și prenumele, datele de identificare și de contact;
  • Țara, regiunea și localitatea de unde călătorește spre România, inclusiv cele tranzitate;
  • Localitatea și adresa de destinație în România;
  • Mijlocul de transport cu care călătorește spre România;
  • Data intrării în România;
  • Datele minorilor însoțitori, dacă este cazul.

Acest document trebuie completat de toți cei care intră în România, indiferent de mijlocul de transport cum ar fi avionul, trenul, mijloc de transport rutier sau naval. Formularul digital este general electronic cu ajutorul platformei dezvoltate de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, la cererea Ministerului Sănătății.

formularul de localizare
Acest tip de formular este deja implementat in mai multe tari

Cum se completează formularul și cine are acces la datele introduse

Pentru ca acesta să poată fi eliberat, este necesară autentificarea cu ajutorul unei adrese de e-mail la care utilizatorul va primi un link de acces. Ulterior, acesta va trebui să completeze câmpurile necesare cu datele cerute. Acest proces este destul de similar cu cel de generare a certificatului digital Covid.

Acest document trebuie completat în mod individual cu maximul 24 de ore înainte de a intra pe teritoriul României. El poate fi completat atât de pe telefonul mobil, cât și de pe tabletă sau laptop. În momentul în care cartea de identitate sau pașaportul este verificat de către Poliția de Frontieră, acestora li se va afișa și dacă formularul a fost completat sau nu.

Datele care sunt completate în formular pot fi accesate doar de către persoanele autorizate ale direcțiilor de sănătate publică, având drept scop desfășurarea anchetelor epidemiologice. Acest date sunt protejate de lege și nu sunt transmise unor terțe persoane. STS vine și cu asigurarea că aceste date sunt protejate din punct de vedere al securității cibernetice.

Toți cei care se vor prezenta la punctele de trecere a frontierei și nu dețin un astfel de formular, vor fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 2.000 – 3.000 de lei. În cazul minorilor, obligativitatea de a completa acest formular revine părinților sau tutorelui ori reprezentantului legal.

În cazul celor care călătoresc cu cartea de identitate românească, aceștia vor trebui să introducă CNP-ul. Pentru cei care călătoresc cu pașaportul, aceștia vor trebui să introducă informațiile care apar pe document. Totodată, informațiile de călătorie sunt cele care se regăsesc pe biletul de călătorie.

În respectivul formular se vor completa date despre țara în care persoana respectivă a călătorit, precum și despre țările pe care le-au tranzitat în ultimele 14 zile. În cazul în care o persoană completează date false, această faptă reprezintă infracțiune și este pedepsită conform legislației în vigoare a Codului Penal.

În cazul în care ai completat unele date greșite, acesta nu mai poate fi modificat. Totuși, poți completa un nou formular cu datele corecte. Toate formularele completate vor fi la dispoziția ta în meniul „Listă formulare” care poate fi regăsit în aplicație. Acest formular ajută perosnalul medical pentru a realiza anchetele epidemiologice. În cazul persoanelor care nu dețin o adresă de e-mail, aceștia se pot adresa unor persoane care utilizează poșta electronică sau apropiaților pentru a-i ajuta ăn completarea formularului.