Home » Știri » Știri sociale » Ce este formularul pentru localizarea pasagerilor. Cine îl completează și când va fi implementat în România

Ce este formularul pentru localizarea pasagerilor. Cine îl completează și când va fi implementat în România

Manolică Anca / 06.12.2021, 14:47
Ce este formularul pentru localizarea pasagerilor. Cine îl completează și când va fi implementat în România

Raed Arafat a anunțat duminică, 5 decembrie, după ședința de Guvern, că România va introduce formularul pentru localizarea pasagerilor, un forumulat care este deja implementat de alte țări din lume. Toți cei care intră în țară trebuie să îl completeze. Iată de când intră în vigoare noua măsură și de unde se poate descărca acest formular.

Formularul pentru localizarea pasagerilor

Duminică, 5 decembrie, la Guvern a avut loc o ședință cu principalii responsabili în gestionarea pandemiei de coronavirus din țara noastră. Aceștia au stabilit noi măsuri sanitare, în condițiile în care România a confirmat sâmbătă seară primele două cazuri de infectare cu noua tulpină de coronavirus,  varianta Omicron.

La finalul ședinței, secretarul de stat, Raed Arafat, a susținut o conferință de presă la Palatul Victoria prin care a anunțat una dintre cele mai noi măsuri care va deveni obligatorii în România. Este vorba despre formularul pentru localizarea pasagerilor – Passenger Locator Form (PLF) – un formular obligatoriu de completat pentru toți cei care vor intra în țară începând cu data de 20 decembrie.

Din ce în ce mai multe țări care face parte din UE au introdus obligativitatea de a completa formularul pentru localizarea pasagerilor. Documentul servește autorităţilor sanitare în cazul în care pasagerii au fost expuşi la o contagiune cu Covid-19 pe timpul unei călătorii la bordul oricărui mijloc de transport. Astfel, vor putea supraveghea mult mai ușor contacții acestora și pentru a ajuta la anchetele epidemiologice viitoare.

Formularul se completează înainte de călătorie

Formularul de localizare a pasagerilor este necesar pentru orice persoană care intră într-o ţară din UE pe calea aerului, pe uscat (autobuz, tren, maşină) sau pe mare (feriboturi şi croaziere). Acesta se completează înaintea călătoriei. Formularul PLF (Passenger Locator Form) se completează AICI.

Raed Arafat a anunțat că formularul pentru localizarea pasagerilor devine obligatoriu din 20 decembrie 2021
Raed Arafat a anunțat că formularul pentru localizarea pasagerilor devine obligatoriu din 20 decembrie 2021

Important de precizat este faptul că, în cazul în care membrii unei familii călătoresc împreună, un singur formular PLF este suficient pentu toți. Se vor trece datele fiecărui membru al familiei în același document. De asemenea, aceeași regulă se aplică și în cazul grupurilor care călătoresc împreună.

Raed Arafat a spus că formularul pentru localizarea pasagerilor (PLF) este implementat deja în multe ţări UE,  în aeroporturi, de la începutul pandemiei de Covid, cei care au călătorit în toată această perioadă fiind deja familiarizați cu el.

„Acest formular, după discuţiile care au avut loc astăzi, urmează să fie implementat din 20 decembrie. Cei care acum călătoresc în alte ţări europene deja ştiu că acest formular există, aşa că România va introduce şi acest tip de formular (…)

Formularul pentru localizarea pasagerilor este funcţional în marea majoritate a ţărilor din Uniunea Europeană, este un pas de aliniere, poate puţin prea tardiv, dacă vreţi, dar e bine să-l facem.”, a declarat șeful DSU.

Pentru a veni în sprijinul tuturor călătorilor, Comisia Europeană a lansat site-ul Re-Open EU, dedicat reluării în siguranță a călătoriilor și a turismului în întreaga Europă. Acesta oferă informații oficiale în timp real în ceea ce privește condițiile și restricțiile de intrare în statul membru al UE în care doriţi să călătoriţi, De asemenea, sunt precizate informații privind frontierele și disponibilitatea mijloacelor de transport și a serviciilor de turism din statele membre.