Home » Știri » Știri sociale » Certificatul verde Covid. La cât ar putea fi limitată valabilitatea certificatului, conform unei propuneri a Comisiei Europene

Certificatul verde Covid. La cât ar putea fi limitată valabilitatea certificatului, conform unei propuneri a Comisiei Europene

Manolică Anca / 26.11.2021, 17:01
Certificatul verde Covid. La cât ar putea fi limitată valabilitatea certificatului, conform unei propuneri a Comisiei Europene

Comisia Europeană vine cu o propunere nouă în ceea ce privește valabilitatea certificatului verde Covid. Reprezentanții europeni iau în calcul ca, începând din luna ianuarie a anului viitor, termenul documentului să fie limitat la 9 luni după efectuarea vaccinului anti-Covid-19 cu schema completă. Posibilitatea prelungirii valabilității pentru certificatul verde Covid ar putea fi posibilă după administrarea dozei booster.

Va fi limitată valabilitatea pe care o are certificatul verde Covid?

Potrivit Comisiei Europene, certificatul verde Covid ar urma să fie valabil, începând din anul 2022, timp de doar nouă luni de la vaccinarea cu schema completă. În prezent, documentul unic folosit la deplasarea între țările membre ale Uniunii Europene (UE), în contextul pandemiei de coronavirus, este valabil, în cazul persoanelor vaccinate, doar până pe 30 iunie 2022.

Această propunere ar urma să intre în vigoare începând cu data de 10 ianuarie 2022. De asemenea, se are în vedere posibilitatea de a se prelungi valabilitatea certificatelor verzi în urma adminitrării dozelor de booster, însă nu s-a stabilit cu cât. Asta întrucât, deocamdată, nu există studii finalizate în ceea ce privește eficacitatea dozelor suplimentare în reducerea transmiterii bolii.

Certificatul ar putea fi valabil numai nouă luni

Așadar, dacă nu se va administra doza suplimentară de vaccin, certificatul verde Covid ar urma să fie valabil numai nouă luni de la administrarea celor două doze în cazul majorității vaccinurilor, sau a dozei unice, în serului produs de Johnson & Johnson.

Didier Reynders, comisarul european pentru justiţie, a prezentat detaliile acestei recomandări la o conferinţă de presă, menţionând că Bruxellesul propune extinderea certificatului de vaccinare şi după vara viitoare „ca măsură pentru a facilita libera circulaţie în siguranţă” în interiorul Uniuunii Europene notează AFP.

Ideea este ca toate țările membre ale Uniunii să instituie administrarea dozei booster la şase luni după realizarea schemei complete de vaccin împotriva Covid-19, întrucât, în prezent, este în general recunoscut faptul că eficacitatea primei vaccinări complete scade după şase luni, a mai explicat Reynders.

„Aceasta este noua recomandare, vom vedea care vor fi reacţiile statelor membre’”, a spus mai departe comisarul european.

Valabilitate certificatul verde Covid
Valabilitate certificatul verde Covid

Conform datelor funitazare de CE, până în luna octombrie, au fost generate aproape 600 de milioane de certificate verzi.

Important! Propunerile CE trebuie discutate și apoi acceptate de statele membre ale UE pentru a se putea pune în aplicare.

Ce modificări mai vrea să facă CE

Fiindcă numărul cazurilor de îmbolnăviri continuă să crească în Europa, reprezentanții europeni vor să renunțe de la 1 martie la lista albă de țări din care toți călătorii sunt autorizați să vină, indiferent de statutul de vaccinare. Practic, de la această dată, numai cei vaccinați sau trecuți prin boală și care au un certificatul verde Covid sau un permis echivalent vor mai putea în blocul comunitar.

Noile norme ar putea permite călătoria în UE și copiilor cu vârste între 6-17 ani, care prezintă un test PCR negativ înainte de plecare, chiar dacă nu au fost vaccinați. Totodată, fiecare țară poate cere o testare suplimentară sau măsuri precum carantină și autoizolare.

De asemenea, se vorbește și despre necesitatea dovezii unui test PCR negativ pentru toți călătorii care și-au inoculat un ser aprobat de Organizația Mondială a Sănătății, dar care nu este aprobat de autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor, dar și pentru cei care au trecut prin boală și călătoresc.