Home » Știri » Știri economice » IKEA, mesaj important pentru clienții din România și din alte țări din lume. Retailerul suedez anunță scumpiri

IKEA, mesaj important pentru clienții din România și din alte țări din lume. Retailerul suedez anunță scumpiri

Cojocaru Cristian / 06.01.2022, 12:20
IKEA, mesaj important pentru clienții din România și din alte țări din lume. Retailerul suedez anunță scumpiri

Unul dintre cei mai mari retaileri de mobilier din lume, IKEA a venit cu un mesaj important atât pentru clienții din România cât și pentru cei din alte țări. Celebrul magazin suedez a anunțat scumpiri la nivelul tuturor țărilor. Află cu câte procente vor fi majorate prețurile și de când vor avea loc scumpirile.

IKEA a venit cu un mesaj important pentru clienții din România și din alte țări

Producătorul suedez de mobilă și-a construit o reputație pentru mobila sa flatpack economică, dar elegantă, însă un purtător de cuvânt al companiei a declarat că prețurile vor crește în decursul acestui an. Așadar, IKEA va crește prețurile în medie cu aproape 10 puncte procentuale, dar la unele produse, acestea ajung să fie mai scumpe chiar și cu 50%. Motivul care stă la baza deciziei retailerul este reprezentat de blocajele lanțului de aprovizionare precum și a costurilor în creștere a materialelor de producție pe fondul pandemiei de coronavirus.

„De la începutul pandemiei, IKEA a reușit să absoarbă creșterile semnificative ale costurilor experimentate pe întreg lanțul de aprovizionare, menținând în același timp prețurile cât se poate de scăzute și stabile. Costurile mai mari au afectat economia globală și, la fel ca mulți retaileri, a trebuit să creștem prețurile pentru a atenua impactul asupra afacerii noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Deși creșterile variază, purtătorul de cuvânt al IKEA a spus că acestea rămân în conformitate cu ceea ce a văzut compania la nivel global, care este o medie de aproximativ 9%. Reprezentanții companiei au spus că impactul relativ va fi mai mare în America de Nord, din cauza costurilor operaționale, de transport și logistică, dar nu au oferit detalii suplimentare.

Cu toate acestea, The Guardian, care a raportat prima știre, estimează că unele prețuri au crescut cu până la 50% de la Crăciun. De exemplu, un birou Malm a crescut de la 90 de lire sterline la 150 de lire sterline, conform căutărilor din arhivele site-ului IKEA. Reprezentanții IKEA au mai afirmat că vor continua să monitorizeze costurile materiilor prime dar și ale lanțului de aprovizionare, precum și să identifice soluții pe termne lung în deciziile luate cu privire la prețuri.

„Aceasta este o situație în continuă evoluție și nu suntem imuni la evoluțiile macroeconomice cu care se confruntă întreprinderile, comercianții cu amănuntul și publicul larg”, a spus purtătorul de cuvânt.

ikea mesaj important
IKEA se confrunta cu probleme de logistica lucru care a determinat compania sa majoreze preturile

Majoritatea companiilor au fost afectate de pandemie

Companiile din întreaga lume au avertizat cu privire la problemele lanțului de aprovizionare încă de la debutul COVID-19. O combinație de deficit de forță de muncă, închiderea fabricilor, cererea crescută a consumatorilor și blocajele din porturi i-au forțat pe comercianții cu amănuntul să-și regândească lanțurile de aprovizionare și să majoreze prețurile, în unele cazuri.

În octombrie, Inter Ikea Group, care deține brandul IKEA, a avertizat în raportul său anual că aceste probleme vor dura până în 2022 și că acele costuri rezultate ar putea să fie transferate asupra clienților. Directorul executiv Jon Abrahamsson Ring a declarat într-un interviu pentru Reuters că exportul de mărfuri din China, unde sunt fabricate aproximativ un sfert din produsele sale, a fost cea mai mare provocare cu care se confruntă grupul.

IKEA are 463 de magazine în întreaga lume, inclusiv 68 în America de Nord. De obicei, a reușit să-și învingă concurenții în ceea ce privește prețul, construind modelul său în jurul mobilierului său împachetat, ceea ce i-a permis să economisească costurile de transport și logistică.