Home » Știri » Știri sociale » Îți iei amendă sau nu dacă parchezi în București și uiți să faci plata prin SMS

Îți iei amendă sau nu dacă parchezi în București și uiți să faci plata prin SMS

Pană Emanuela / 08.07.2021, 08:18
Îți iei amendă sau nu dacă parchezi în București și uiți să faci plata prin SMS

Numărul de parcări cu plată în zonele centrale și ultracentrale ale Bucureștiului sunt în ceștere, cu precădere începând din anul 2018. Nemulțumiți de terif, care li se pare prea mare, o parte dintre șoferi refuză să achite parcarea, lăsându-și autoturismele oriunde văd un loc fără plată. De asemenea, există și șoferi care parchează în centrul Capitalei și se prefac că „au uitat“ să plătească cei 10 lei pe oră. Ce li se poate întâmpla dacă sunt prinși, aflați în continuare.

Primești amendă dacă parchezi în București și nu plătești?

În ultimii ani, în zonele centrale din Capitală au apărut tot mai multe locuri de parcare cu plată, străduțele pe care puteai parca gratuit fiind din ce în ce mai puține. Astfel, potrivit categoriilor stabilite de autorități, zonele de parcare cu plată în București sunt: zona 0, zona 1 și zona 2.

Pentru că tarifele în zonele centrale și ultracentrale sunt destul de mari, te gândești că găsirea unui loc de parcare în București nu ar trebui să mai reprezinte o problemă și așa și este!  Înainte ca Primăria să majoreze taxele, reușeai cu greu să găsești un loc liber de parcare în centrul orașului. Acum, însă, există locuri la discreție. Totuși, rămâne întrebarea: Ce se întâmplă cu toate acele mașini?

Ei bine, nu am putea spune exact, însă, cel mai probabil, acestea sunt parcate de către șoferi pe străduțe, unde incomodează traficul și blochează intrări în garaje și așa mai departe. Ori sunt lăsate acasă. Este lesne de înțeles de ce orice loc, oricât de mic ar fi, este folosit de către șoferi – nu costă bani! Iar asta, cu atât mai mult după ce află cât trebuie să plătească pentru o oră de parcare în centrul Bucureștiului.

Costul de vârf se percepe atunci când vehiculul ocupă un loc de parcare mai mult de 2 ore, astfel că tariful se dublează începând cu cea de-a treia oră în zona 0 și zona 1.

Acum, legat de întrebarea din titlu, răspunsul e simplu. Șoferii care se încumetă să parcheze pe locurile cu plată, dar aleg să nu achite tarifele percepute, sunt la mâna hazardului. Ați citit bine, da! Ei bine, dacă te numeri printre fericiții norocoși ai zilei, nu ți se va întâmpla nimic dacă nu faci plata prin SMS. În schimb, dacă ghinionul se ține scai de tine și ai „bucuria“ ca mașina să-ți fie verificată cât timp este parcată, e bine să știi că tocmai ce te-ai ales cu o amendă.

Citește și: Locuri de parcare în București. Cât vor plăti, din 2022, bucureștenii în funcție de zonă. Noile taxe

Zonele din București unde ești obligat să plătești parcarea

În cele ce urmează, îți vom prezenta zonele din Capitală unde ești obligat să faci plata parcării, alături de tarifele pentru plata cu ora, abonamente persoane fizice, juridice, riverani, autoturisme utilizate pentru car sharing.

Primești sau nu amendă dacă parchezi în București și uiți să faci plata prin SMS
Primești sau nu amendă dacă parchezi în București și uiți să faci plata prin SMS

ZONA 0 pentru parcări cu plată Bucureşti

– aria delimitată de străzile:

Piața CA Rosetti – Str. Tudor Arghezi – Str. Dr. Dimitrie G Gerota – Str. Jean Louis Calderon – Strada CA Rosetti – Bdul. Nicolae Bălcescu – Str. Ion Câmpineanu – Calea Victoriei – Splaiul Independenței – Str. Halelor – Piața Unirii – Bdul. Unirii – Bdul. Mircea Vodă – Str Matei Basarab – Bdul. Hristo Botev – Piața CA Rosetti.

ZONA 1  pentru parcări cu plată Bucureşti

– aria cuprinsă între ZONA 0 și străzile:

Piața Francofoniei – Calea 13 Septembrie – Sos. Panduri – Bdul. Geniului – Sos. Cotroceni – Splaiul Independenței – Bdul. Mihail Kogălniceanu – Str. Vasile Pârvan – Str. Berzei – Str. Gării de Nord – Piața Gării de Nord – Calea Griviței – Sos. Nicolae Titulescu – Bdul. Banul Manta – Bdul. Ion Mihalache – Str. Aviator Popișteanu – Bdul. Expoziției – Str. Parcului – Str. Tipografilor – Sos. București-Ploiești – Bdul. Aerogării – Str. Nicolae G. Caramfil – Bdul. Beijing – Bdul. Mircea Eliade – Calea Floreasca – Str. Polonă – Str. Mihai Eminescu – Str. Traian – Bdul Pache Protopopescu – Sos. Mihai Bravu – Str. Traian Popovici – Calea Dudești – Bdul. Octavian Goga –Str. Nerva Traian – Bdul. Gheorghe Șincai – Str. Lânăriei – Calea Șerban Vodă – Bdul. Mărășești – Piața Libertății – Str. Mitropolit Nifon – Piața Regina Maria – Bdul. Libertății – Piața Francofoniei.

ZONA 2  pentru parcări cu plată Bucureşti

– aria cuprinsă între ZONA 1 și limita administrativă a Municipiului București.

În ceea ce privește tarifele pentru parcare cu plată în București, vă invităm să accesați pozele din galeria foto a acestui articol.

Aplicații pentru plata online:

  1. Parking București;
  2. AmParcat – ambele sunt gratuite.

Tarife pentru parcare cu plată în București