Home » Știri » Știri sociale » La ce oră începe examenul la Limba maternă, la Evaluarea Națională 2021. Elevii sunt nevoiți să ajungă mai devreme

La ce oră începe examenul la Limba maternă, la Evaluarea Națională 2021. Elevii sunt nevoiți să ajungă mai devreme

Manolică Anca / 24.06.2021, 15:40
La ce oră începe examenul la Limba maternă, la Evaluarea Națională 2021. Elevii sunt nevoiți să ajungă mai devreme

Evaluarea Națională 2021. Elevii claselor a VIII-a susțin în această săptămână primul test important din viața lor academică. Conform programului anunțat, vineri, 25 iunie, va avea loc ultima probă, cea la Limba și Literatura Maternă. La fel ca în cazul tuturor sesiunilor de examinare, Ministerul a emis modul de organizare al probelor. Iată la ce oră începe examenul la Limba maternă, la Evaluarea Națională 2021.

La ce oră începe examenul la Limba maternă, la Evaluarea Națională 2021

Pe 22 iunie au început examenele pentru Evaluarea Națională 2021. Potrivit ministrului Cîmpeanu, la primul examen au participat, la nivel național, 123.563 elevi din totalul celor 131.177 înscrişi. Pe 25 iunie, elevii claselor a VIII-a vor susține ultimul examen de anul acesta de la Evaluarea Națională 2021. Este vorba despre examenul la Limba și Literatura Maternă. Deși, comparativ cu anul trecut, numărul elevilor participanți este mai mare, cu toate acestea rata din 2021 este una mult sub ceea ce se aștepta Ministerul Educației.

La fel ca și anul trecut, Ministerul Educației a transmis și modul de organizare al examenelor pentru Evaluarea Națională 2021. S-a ținut cont de situația actuală, având în vedere că încă ne aflăm în stare de alertă. S-au stabilit în funcție de acest aspect și orele de intrare în sala de examinare. Normele emise de Minister au pus și anul acesta accent pe măsurile sanitare și de distanțare socială.

Modul de organizare al examenelor

Intrarea elevilor în sala de examinare se va putea face începând cu ora 8:00, până la ora 8:30. După această oră, elevii care întârzie nu vor mai putea intra în sală. Proba începe la ora 9:00, când candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne.

Elevii susțin pe 25 iunie proba la Limba Maternă de la Evaluarea Națională 2021
Elevii susțin pe 25 iunie proba la Limba Maternă de la Evaluarea Națională 2021

Profesorii asistenți vor trece să verifice la fiecare elev dacă a fost completată corect căsuța de identificare, după care vor trece la secretizarea acestei. Timpul de redactare al subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), în afara celor 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare.

Modele de subiecte care pot cădea la proba scrisă la Limba maternă sunt aici. Rezultatele examenelor la Evaluarea Națională 2021 vor fi anunțate, în primă faza, pe 29 iunie, zi în care se depun și eventualele contestații. Acestea se vor rezolva între 30 iunie și 4 iulie, urmând ca rezultatele finale să fie publicate pe 4 iulie 2021.

Regulile de intrare la proba scrisă la Limba maternă, la Evaluarea Națională 2021

  • toți elevii de clasa a VIII-a și profesorii trebuie să poarte mască;
  • nu se măsoară temperatura persoanelor;
  • accesul în unitatea de învățământ este organizat astfel încât să fie asigurată o distanţă minimă de un metru între oricare două persoane;
  • în sala de examen candidații vor sta la o distanţă de minimum un metru unul față de altul
  • se asigură dezinfectarea suprafeţelor, aerisirea spaţiilor;
  • parcursul prin curtea şcolii până la intrarea în unitate se va realiza pe un traseu bine delimitat şi semnalizat, respectând normele de distanţare fizică;
  • la intrarea în unitate sunt asigurate materiale şi echipamente de protecţie: covoraşe dezinfectante, măşti,
  • substanţe dezinfectante pentru mâini;
  • intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare sunt semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat.

Etapă specială pentru elevii care nu pot susține examenul, din motive medicale

În cazul în care anumiți elevi nu vor putea ajunge, din motive medicale, la examen, Ministerul Educației organizează o etapă specială pentru Evaluarea Națională 2021. Calendarul este următorul:

  • 28 iunie – 2 iulie 2021  – Înscrierea la etapa specială a evaluării naționale (Se pot înscrie numai candidații care, conform certificatului medical prezentat, nu s-au putut înscrie în perioada 07 – 11 iunie 2021)
  • 5 iulie 2021  – Limba și literatura română – probă scrisă
  • 6 iulie 2021  – Matematica – probă scrisă
  • 7 iulie 2021 – Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 9 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (ora 12:00) Depunerea contestațiilor (orele 14:00 – 20:00)
  • 10-11 iulie 2021  – Rezolvarea contestațiilor
  • 12 iulie 2021, ora 12:00 – Afișarea rezultatelor finale