Home » Știri » Știri sociale » Legea a fost promulgată. Ce se întâmplă cu românii care au fost amendați pentru necompletarea PLF

Legea a fost promulgată. Ce se întâmplă cu românii care au fost amendați pentru necompletarea PLF

Manolică Anca / 22.07.2022, 08:48
Legea a fost promulgată. Ce se întâmplă cu românii care au fost amendați pentru necompletarea PLF

Vești bune pentru românii care în perioada pandemiei de coronavirus au fost amendați pentru necompletarea formularului digital de intrare în România (PLF). După ce au scos din buzunar sume cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, aceștia au acum un motiv de bucurie. Ce se întâmplă cu banii lor. Legea tocmai a fost promulgată de către președintele Klaus Iohannis.

Legea a fost promulgată. Românii primesc banii înapoi de la stat

Amenzile care au fost date pentru necompletarea formularului digital de intrare în România (PLF) urmează să fie anulate, iar cei care le-au plătit vor putea să își recupereze, potrivit unei legi promulgate joi, 21 iulie, de către președintele României. Astfel, statul va fi obligat să returneze cetățenilor toate sumele încasate din plata acestor amenzi.

Legea prevede măsuri cu privire la executarea sancţiunilor contravenţionale aplicate în temeiul art.4 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România.

„Amenzile contravenţionale aplicate în temeiul art.4 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, abrogată prin OUG nr.22/2022, neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se anulează şi se scad din evidenţele organelor de executare”, se arată scris în actul normativ.

Inițial, amenzile pentru necompletarea formularului erau cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei. În februarie, Guvernul a introdus excepții și a redus amenzile, după ce mulți cetățeni s-au plâns că au fost sancționați pe nedrept.

Cum îți poți recupera acești bani

Aceste sume de bani plătite pot fi restituite la cererea contravenientului, prin depunerea unei hârtii la organul fiscal de executare competent în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului ministrului în acest sens.

Timp de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei stabileşte, prin ordin al ministrului, modul prin care vor fi restituite, de către organele fiscale locale, sumele de bani.

Formularele de localizare a pasagerilor (PLF) au fost folosite de autoritățile din domeniul sănătății publice pentru a putea depista mult mai ușor contacții în cazul în care călătorii erau expuși la infectarea cu Covid-19 în timpul călătoriei lor cu avionul, cu vaporul (croazieră/feribot), cu trenul, cu autobuzul sau cu automobilul.

S-au aplicat aproape 150.000 de amenzi în valoare de peste 360 milioane de lei pentru lipsa PLF

Obligativitatea completării formularului de localizare a pasagerului PLF la intrarea în țară s-a introdus în decembrie 2021 și a fost eliminată în luna martie.

Potrivit datelor obținute de HotNews de la Ministerul Sănătății în luna februarie, situația amenzilor aplicate de Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) celor care nu au respectat obligația de a completa formularul digital de intrare în România în maxim 24 de ore de la intrarea în țară a arătat cam așa:

„În perioada 25.12.2021 – 31.01.2022 au fost aplicate un număr de 149.560 amenzi. Valoarea amenzilor aplicate în perioada 25.12.2021 – 31.01.2022 a fost în cuantum de 360.991.000 lei”.