Home » Auto » Cod rutier 2022. Noi reguli pentru șoferii din România. Ce e important să știe toți conducătorii auto

Cod rutier 2022. Noi reguli pentru șoferii din România. Ce e important să știe toți conducătorii auto

Alexandru Cazacu / 12.01.2022, 12:29
Cod rutier 2022. Noi reguli pentru șoferii din România. Ce e important să știe toți conducătorii auto

După scumpirea carburanților, conducătorii auto primesc o nouă lovitură. Se pregătesc unele modificări în Codul Rutier 2022. Printre altele, una dintre noile propuneri introduce amenzi mai drastice pentru depășirile periculoase sau pentru claxonatul excesiv. Haideți să vedem ce noi schimbări ar putea să apară în acest an pentru șoferii din România.

Cod rutier 2022. Noi schimbări care ar putea să apară în acest an

Se pare că autoritățile vor să introducă sancțiuni mai severe pentru șoferii agresivi în trafic. În acest sens, prin modificarea Codului Rutier, amenzile ar putea crește. Cu toate acestea, modificarea este deocamdată în stadiul de proiect, însă există mari șanse să se concretizeze în 2022. Potrivit digi24.ro, pentru claxonatul excesiv sau o depășire periculoasă, conducătorii auto ar putea fi sancționați cu până la 3.000 de lei.

Este important să menționăm faptul că proiectul de lege cu privire la noul cod Rutier 2022 a fost adoptat de Senat, iar dacă va trece și de Camera Deputaților și va apărea în Monitorul Oficial, șoferii vor fi nevoiți să acorde o atenție mai sporită la circulația pe drumurile publice. Noul proiect nu a fost încă discutat în plen și supus la vot, însă a fost adoptat tacit de Senat.

Posibile schimbări în Codul Rutier în 2022

Polițiștii pregătesc terenul pentru șoferii care încalcă regulile de circulație. Aceștia vor fi întâmpinați cu o nouă serie de amenzi. Astfel, dacă nu respectă circulația pe drumurile public, șoferii vor fi prinși mult mai repede.

Potrivit noilor modificări ale Codului Rutier din 2022, în propunerea pe care a adoptat-o Senatul există o serie de modificări. Acestea se referă la implementarea la nivel național, pe toate drumurile, a unui sistem de camere de supraveghere. Astfel, traficul va fi monitorizat și se vor transmite automat imagini din momentul în care legea a fost încălcată.

Cod rutier 2022. Noi schimbări pentru șoferii din România
Cod rutier 2022. Noi schimbări pentru șoferii din România

Noul Cod Rutier 2022 – condus agresiv

Iată ce înseamnă condus agresiv potrivit Noului Cod Rutier care este posibil să sufere modificări chiar din 2022:

  • Folosirea excesivă a flash-urilor și claxonatul în mod repetat către ceilalți șoferi
  • Slalomul printre mașini
  • Circulația foarte aproape de un alt vehicul
  • Accelerația mașinii prin patinarea excesivă, în gol, a roților
  • Întoarcerea mașinii prin acționarea frânei de mână
  • Conducerea pe o roată a unei motocicletei.

Cod Rutier 2022 – părerea șoferilor

Referitor la noile schimbări pe care le prevede Codul Rutier pentru anul 2022, șoferii și-au format deja o serie de păreri. Aceștia speră ca noile reglementări să fie aplicate corect și să nu dea naștere abuzurilor. Ei mai sunt de acord cu faptul că poate crește cuantumul amenzilor pentru șoferii care sunt agresivi în trafic, considerând că există foarte mulți în această situație. Tot ei mai cred că în momentul de față, foarte mulți oameni conduc fără să respecte regulile de circulație. Iată câteva dintre opiniile acestora , ca reacție a noilor schimbări care se anunță, potrivit digi24.ro:

  • „Foarte ok, pentru că unii șoferi au niște apucături aiurea rău de tot”,
  • „Mi se pare foarte bine, din punctul meu de vedere este excepțional. Cu toate că eu am 150 de cai, e bine!”
  • „E o idee foarte bună. Toată lumea conduce, fără să respecte regulile de circulație”.

Condiția necesară pentru a obține permisul auto

Începând de la 1 ianuarie, în Codul Rutier au intrat noi prevederi. Printre acestea se află și interdicția de obținere a unui permis auto pentru persoanele care nu au terminate cel puțin 10 clase.

Potrivit informațiilor apărute în urmă cu câteva zile în mediul online, o nouă măsură restrictivă prevede că viitori candidați trebuie să îndeplinească această condiție obligatorie. În concluzie, candidații trebuie să facă dovada absolvirii a cel puțin 10 clase.

Update:

În ciuda informațiilor apărute pe internet referitor la această condiție necesară pentru obținerea permisului auto, cei de la DRPCIV au ținut să facă precizări importante, dezmințind informațiile respective.

„Ca urmare a informațiilor apărute în mediul online cu privire la introducerea învățământului minim obligatoriu de 10 clase pentru obținerea permisului de conducere, vă comunicăm faptul că, în prezent, la nivelul D.R.P.C.I.V. nu există niciun astfel de proiect de modificare a legislației în vigoare”, au transmis reprezentanții Direcției de Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor, potrivit capital.ro.