Guvernul României pregătește o lege a salarizării pentru bugetari, așteptată să intre în vigoare începând cu al doilea trimestru din 2025, condiționată de reducerea deficitului bugetar sub 5% din PIB. Legea promite o structurare echitabilă a salariilor, cu eliminarea discrepanțelor salariale și o plafonare a sporurilor la 20% din salariul de bază.
Citeşte şi: Facturi duble la energie pentru consumatorii mici. Ce se va întâmpla de la 1 aprilie 2025
Legea introduce un sistem de salarizare în 12 trepte, stabilind niveluri clare pentru diverse poziții din sectorul public. Aceste niveluri vor varia de la funcții de execuție simple, precum cele de paznic și spălătoreasă, până la funcții complexe, precum cele de director sau manager, scrie avocatnet.ro.
Exemple de ierarhizare:
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Legea propune corelarea salariilor cu performanța angajaților și o plafonare a sporurilor la maximum 20% din salariul de bază. De asemenea, va fi implementată o structură salarială unică pentru administrația locală, cu grile clare pentru fiecare poziție.
Citeşte şi: Un nou tip de voucher pentru români. Plăţile vor putea fi efectuate până la 31 decembrie 2030
Prin această restructurare, guvernul urmărește crearea unei administrații publice eficiente, bazate pe performanță, transparență și echitate salarială.