Home » Știri » Știri sociale » Operația de amigdale – cât e necesară și cum decurge, pas cu pas, această procedură

Operația de amigdale – cât e necesară și cum decurge, pas cu pas, această procedură

Pană Emanuela / 31.10.2020, 13:27

Amigdalele sunt o portiță eficientă de apărare a organismului împotriva infecțiilor bacteriene, reprezentând o mică parte a sistemului imunitar. Atunci când acestea încep să creeze probleme – se inflamează și provoacă dureri în zona gâtului – apare o întrebare firească: „Oare ar trebui să ma operez?“. Amigdalectomia sau extirparea amigdalelor este o procedură medicală care se practică de aproape 100 de ani. În ce cazuri este necesară și cum decurge aflați în rândurile de mai jos.

Operația de amigdale. Tot ce trebuie să știi

Te confrunți cu dureri de gât și amigdale inflamate, dar îți este teamă de o eventuală operație? Ei bine, trebuie să știi că intervenția nu este una dureroasă, însă problema se pune dacă ele trebuie scoase sau nu. Studiile arată că mii de copii din Marea Britanie sunt supuşi anual în mod inutil intervenţiilor chirurgicale de îndepărtare a amigdalelor. Amigdalele sunt două formațiuni limfoide aflate la nivelul faringelui, având un rol deosebit de important în apărarea locală și generală a organismului. Însă, atât amigdalele cât și vegetațiile adenoide (popular, polipii) sunt utile atâta vreme cât funcționează normal. În caz contrar, ele devin un focar de infecție.

Amigdalita cronică este o inflamație cronică a amigdalelor palatine. Aceasta apare în urma unor infecții repetate cu germeni saprofiți. Hiperplazia țesutului amigdalian, umflarea sa, duce la o creștere de volum a acestor amigdale și cauzează diverse probleme pacientului. Pot fi probleme respiratorii, probleme de deglutiție, infecții locale, febră“, explică dr. Armand Agache, medic primar ORL, potrivit medlife.ro.

Problemele cu amigdalele pot fi soluționate în două moduri: fie prin tratament medical, fie prin tratamentul chirurgical, după caz.

„Tratamentul medical al amigdalitei cronice include, în perioadele de acutizare, medicamente antibiotice, antiinflamatoare și diverse gargarisme cu substanțe dezinfectante. În condițiile în care specialistul spune tratamentul medical este depășit, sigur avem în vedere tratamentul chirurgical“, mai spune dr. Agache.

Cum decurge intervenția chirurgicală

După cum spuneam, operația de amigdale nu presupune durere, așa că nu aveți de ce să vă faceți griji. Procedura durează în jur de o oră, iar decizia de a interveni chirurgical este luată în urma unei analize clinice atente și a exemanelor de laborator.

Cum decurge operația de extirpare a amigdalelor pas cu pas
Cum decurge operația de extirpare a amigdalelor pas cu pas

Iată cum decurge, pas cu pas, această procedură:

  1. În dimineața intervenției sau cu o zi înainte se efectuează analizele de sânge.
  2. Cu 4 ore înainte de operație, pacientul nu mai are voie să bea sau să mânânce.
  3. Premedicaţia se efectuează în salon, dar la intrarea în sala de operații este interzisă.
  4. Anestezia este generală la copii și totală sau locală cu sedare din partea medicului anestezist la adulți.
  5. Intervenția durează în jur de 60 de minute (de la intrarea în sala de operații și până la ieșire).

De foarte multe ori, pacienții refuză operația bazându-se pe ce au auzit sau citit, făcându-și astfel diverse scenarii. Însă, este bine de știut că metodele de intervenție moderne și tratamentul chirurgical au dus la scăderea complicațiilor și durerilor post-operatorii.

Citește și: Operația de hernie de disc – 9 detalii interesante despre o intervenție de care tot mai mulți au nevoie