Home » Știri » Știri sociale » Pensii 2022. Cu cât cresc pensiile, de la 1 ianuarie. Anunțul făcut chiar de premierul României

Pensii 2022. Cu cât cresc pensiile, de la 1 ianuarie. Anunțul făcut chiar de premierul României

Cojocaru Cristian / 15.12.2021, 12:48
Pensii 2022. Cu cât cresc pensiile, de la 1 ianuarie. Anunțul făcut chiar de premierul României

Premierul României, Nicoale Ciucă a venit cu anunțul așteptat de pensionari. Potrivit acestuia, pensiile cresc începând cu data de 1 ianuarie 2022. Aceste venituri nu sunt singurele care vor suferi modificări. Află ce prevede noul OUG și cu cât se vor majora pensiile în noul an, dar și ce alte majorări vor fi efectuate.

Cresc pensiile începând cu 1 ianuarie 2022

Premierul Nicolae Ciucă a venit cu anunțul potrivit căruia punctul de pensie se va majora cu 10 puncte procentuale la începutul anului 2022. Totodată, alocațiile copiilor vor crește și ele, după cum a afirmat oficialul în ședința de Guvern care a avut loc în data de 15 decembrie 2021.

„Stabilim majorarea punctului pensiei cu 10% de la 1 ianuarie anul viitor, la 1.586 de lei. Decidem, de asemenea, creșterea indemnizației sociale pentru pensionari cu 25%, de la 800 de lei la 1000 de lei, începând cu anul 2022”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

Totodată, proiectul de OUG prevede că, „începând cu anul 2023, valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică”. „Majorarea şi data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”.

Premierul Ciucă a adăugat și faptul că alocațiile copiilor urmează a fi majorate începând cu aceeași dată, astfel urmează a fi aduse modificări Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, precum și acordarea indemnizației compensatorii pentru persoana cu handicap, dar și modificarea Legii nr. 176/ 2010 cu privire la integritatea în exercitatea funcțiilor și demnităților publice.

„Majorăm alocaţia de stat pentru copii, acordarea unei indemnizaţii suplimentare, pentru persoanele cu dizabilităţi, resepctiv a 13-a indemnizaţie. Mai exact, alocaţia de stat pentru copii creşte la 600 de lei pentru copiii până la 2 ani, sau până la 3 ani pentru copiii cu dizabilităţi. De asemenea, alocaţia de stat creşte la 243 lei pentru copiii cu vârstă între 2 şi 18 ani, dar şi după 18 ani, pentru tinerii care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora”, a mai precizat Nicolae Ciucă.

cresc pensiile
Alocatiile acordate minorilor vor fi si ele majorate

Ce este Formularul de localizare a pasagerilor

În cadrul ședinței de Guvern din data de 15 decembrie 2021, Executivul urmează să aprobe și Formularul de localizare a pasagerilor.

„Azi vom aproba formularul de intrare în România pentru pasageri. Astfel, începând cu 20 decembrie persoanele care vin în țara noastră trebuie să completeze formularul digital. Noua tulpină impun măsuri cât mai eficiente. Formularul este necesar pentru protejarea sănătății noastre”, a spus premierul.

Acest formular trebuie completat online pe plf.gov.ro, fiind o platformă special dezvoltată de către STS. Toate persoanele care urmează să intre pe teritoriul României, indiferent că vorbim de avion, tren, mijloace de transport rutiere sau navale, vor trebui să completeze acest formural. Premierul Ciucă a afirmat că ”datele completate sunt accesate doar de angajații autorizați ai direcțiilor de sănătate publică și pot fi folosite strict doar pentru anchetele epidemiologice”.

În cadrul reuniunuii Cabinetului Ciucă din data de 15 decembrie vor mai fi discutate și alte proiecte de OUG care fac referire la salarizarea personalului din sistemul administrației penitenciarelor.