Home » Știri » Știri sociale » Primesc sau nu diriginții bani în plus pentru orele de dirigenție?

Primesc sau nu diriginții bani în plus pentru orele de dirigenție?

Manolică Anca / 12.10.2021, 09:35
Primesc sau nu diriginții bani în plus pentru orele de dirigenție?

Dirigintele este profesorul care petrece cel mai mult timp cu elevii clasei pe care o are în subordine. Acesta ar trebui să îi cunoască cel mai bine pe elevi, să știe despre problemele de acasă, să îi ajute să își formeze comportamentul, să îi ajute în privința performanțelor școalare și să mențină o permanentă legătură cu restul cadrelor didactice care predau la clasa respectiva. Pentru toate acestea, primesc sau nu diriginții bani în plus?

Primesc diriginții bani în plus?

Rolul unui diriginte este acela de a îi forma pe elevi, de a îi îndruma spre succes, de a îi ajuta să înțeleagă importanta educației. Acesta trebuie să le fie mereu aproape elevilor săi, să îi încurajeze să fie pe zi ce trece mai buni, dar și să le atragă atenția atunci când greșesc.

Ora de dirigenție nu este neapărat o oră normală de disciplină, în care profesorul vorbește, iar elevul ia notițe. În această oră alocată fiecărei clase, dirigintele trebuie să discute deschis cu elevii despre probleme apărute în colectiv, despre notele pe care le-au primit în ultima perioada, despre disciplinele care le cauzează probleme și motivele care duc acolo, despre pregătirea necesară fiecăruia elev în parte pentru o anumită disciplină, un test sau un examen important.

El trebuie să verifice zilnic catalogul clasei, pentru a fi mereu la curent cu notele și absențele elevilor, și are datoria de a organiza constant ședințe cu părinții, pentru a-i informa despre situația copiilor lor.

Primesc sau nu diriginții bani în plus pentru acest ore?

Ei bine, da, diriginții primesc bani în plus. Cadrele care îndeplinesc activitatea de diriginte, învățător, educator, institutor și profesorii pentru învățământul preșcolar și primar beneficiază de o indemnizație de 10% aplicată salariului de bază aflat în plată în prezent, potrivit Ordinului de Ministru 3.993 semnat în 16 iunie 2021, de ministrul Sorin Cîmpeanu.

Diriginții primesc bani în plus pentru orele de dirigenție
Diriginții primesc bani în plus pentru orele de dirigenție

Potrivit acestuia, profesorii beneficiază de noi creșteri de venituri, pentru că până acum aceste drepturi se calculau la nivelul salariilor din anul 2018, potrivit Legii 153. Aici se încadrează indemnizațiile pentru dirigenție, gradațiile de merit, drepturile pentru învățământ special și simultan, iar creșterile se aplică deja din luna iunie 2021.

Începând cu salarizarea lunii iunie, algoritmul de calcul a fost modificat, după cum urmează:

  • învățământ special – 15% din salariul de bază deținut/plată
  • gradație de merit – 25% din salariul de bază deținut/plată
  • predare simultană – 7%, 10%, 15%, 20% din salariul de bază deținut/plată
  • dirigenție – 10% din salariul de bază deținut/plată
  • control financiar preventiv – 10% din salariul de bază deținut/plată

Salarii profesori 2022: Se vor majora sau nu veniturile din învăţământ?

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, au avut o întâlnire miercuri ,6 octombrie, cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământul preuniversitar şi universitar, cu care au discutat situaţia veniturilor salariale de anul viitor ale personalului din învăţământ. Acestea ar fi trebuit să crească de la 1 septembrie 2021 cu 16%, după ce creșterea ar fi trebuit să aibă loc la 1 septembrie 2020, dar a fost amânată.

Potrivit comunicatului, în timpul întrevederii, reprezentanţii sindicatelor reprezentative din învăţământ au solicitat ca acele două tranşe de majorări salariale rămase restante prevăzute de Legea 153/2017, de câte 8% fiecare, să fie acordate începând cu data de 1 ianuarie 2022, astfel încât să se atingă nivelul maxim de salarizare prevăzut pentru personalul didactic în această lege.

„În cadrul discuţiilor s-a convenit ca Ministerul Educaţiei să calculeze impactul financiar al acordării majorărilor salariale solicitate de sindicate, precum şi al creşterii salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi că reprezentanţii celor două ministere vor susţine solicitările reprezentanţilor federaţiilor sindicale prezenţi la această întâlnire”, se arată în comunicat.