Home » Știri » Știri sociale » Președintele Iohannis a promulgat legea. Care este noua zi de sărbătoare pentru România și ce semnificație importantă are

Președintele Iohannis a promulgat legea. Care este noua zi de sărbătoare pentru România și ce semnificație importantă are

Manolică Anca / 09.07.2021, 13:06
Președintele Iohannis a promulgat legea. Care este noua zi de sărbătoare pentru România și ce semnificație importantă are

Este oficial, România va mai avea o sărbătoare națională. Președintele Klaus Iohannis a promulgat deja legea, astfel că, românii vor sărbători de anul viitor o nouă zi națională! O zi, de altfel, extrem de importantă, dacă este să ne luăm după însemnătatea ei. Iată despre ce zi este vorba.

Președintele Iohannis a promulgat legea prin care România va avea o nouă zi de sărbătoare

O nouă zi de sărbătoare pentru România. Președintele Iohannis a promulgat joi, 8 iulie, legea prin care 10 Mai este declarată Ziua Independenței Naționale a României. În această zi se sărbătorește unul dintre evenimentele extrem de importante din istoria României. Proiectul de lege a fost adoptat în plenul Camerei Deputaţilor pe 9 iunie, cu 166 de voturi „pentru”, 5 „împotrivă” şi 92 de abţineri. Ziua va fi, însă, una lucrătoare.

„Ziua de 10 mai va fi sărbătorită în fiecare an ca Ziua Independenţei Naţionale a României, zi de sărbătoare naţională, lucrătoare. Parlamentul, preşedintele României, Guvernul, celelalte autorităţi publice centrale, precum şi autorităţile administraţiei publice locale vor organiza manifestări cultural-artistice, cu ocazia sărbătoririi zilei prevăzute la art. 1.

Fondurile necesare pentru organizarea manifestărilor prilejuite de sărbătorirea zilei de 10 mai pot fi asigurate din bugetele locale sau din bugetele autorităţilor publice centrale, precum şi ale instituţiilor publice, în limita alocaţiilor bugetare aprobate”, se arată în textul legii.

Ce semnificație importantă are această zi pentru România

Istoria modernă a României este guvernată, în mare parte, de existența Casei Regale. În 10 mai 1866, prințul prusac Karl Eitel de Hohenzollern-Sigmaringen, Carol I, descendent al uneia dintre cele mai vechi case domnitoare europene, sosea la București. Și venea în calitate de prinț al Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești. La aceeași dată de 10 mai depunea jurământul în fața Adunării Parlamentului țării, din 1866 până în 1937, ziua de 10 mai fiind neîntrerupt Ziua Națională a României moderne.

La aceeași dată, dar în 1877, Independența țării proclamată cu o zi înainte a fost aprobată în Parlament. De atunci, 10 mai începea să fie sărbătorită și ca Ziua Independenței. De asemenea, în 1881, când țara a fost proclamată Regat, a fost aleasă aceeași zi simbolic ca Ziua Încoronării Regelui. Ziua este importantă și din pricina unul alt eveniment major din istoria României.

10 mai 1881. Ceremonia de încoronare a regelui Carol I al României
10 mai 1881. Ceremonia de încoronare a regelui Carol I al României

În 1878, după încheierea războiului ruso-turc, România obținea oficial independența față de Imperiul Otoman. La acea vreme, România lupta de partea Rusiei și după victoria acesteia în război, țara noastră era recunoscută ca stat independent. Independența a fost recunoscută de Imperiul Otoman și de Marile Puteri, astfel înființându-se noul Regat al României.

De fapt, România ar trebui să sărbătorească pe 9 mai Ziua Independenței. Pentru că aceasta este data în care Mihail Kogălniceanu, Ministrul Afacerilor Externe, a declarat independența în parlamentul român. Însă, fiindcă actul a fost semnat de prințul Carol I abia pe 10 mai, sărbătoarea a rămas așa în conștiința tuturor până în ziua de azi. Așadar, vestea că președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care stabilește data de 10 mai ca fiind Ziua Independenței în România nu poate decât să ne bucure.