Home » Știri » Știri sociale » Recalcularea pensiilor. Ce trebuie să știe românii care muncesc după pensionare. Actul necesar pentru a cere recalcularea

Recalcularea pensiilor. Ce trebuie să știe românii care muncesc după pensionare. Actul necesar pentru a cere recalcularea

Manolică Anca / 11.10.2021, 15:24
Recalcularea pensiilor. Ce trebuie să știe românii care muncesc după pensionare. Actul necesar pentru a cere recalcularea

Vești bune pentru sute de mii de pensionari în ceea ce privește recalcularea pensiilor. Potrivit legislației în vigoare, românii care muncesc, după limita legală de pensionare, vor putea cere recalcularea pensiei, având în vedere că pentru ele se plătesc taxe la stat. Iată ce trebuie să știe toții pensionarii români.

Românii pot cere recalcularea pensiilor

Potrivit legislației în vigoare, mai precis prin Legea 263/2010, se stipulează că un român care a ieșit la pensie, la termenul stabilit de lege, în cazul în care adună perioade de muncă ulterior pensionării, poate cere recalcularea pensiei. Acest aspect se traduce prin majorarea pensiei, în funcție de perioadele lucrate după pensionare.

„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, se arată în articolul 107 din Legea actuală a pensiilor (263/2010), potrivit avocatnet.ro.

Atlfel spus, recalcularea pensiilor poate fi cerută inclusiv dacă persoana în cauză obține documente care nu au fost luate în calcul în momentul în care s-a stabilit pensia pentru limită de vârstă. Spre exemplu, acest lucru este valabil și atunci când cineva trebuie să apeleze la instanță pentru a obține recunoașterea unor perioade lucrate cu ani în urmă.

Potrivit legislației în vigoare, românii pot cere recalcularea pensiilor
Potrivit legislației în vigoare, românii pot cere recalcularea pensiilor

Actul necesar pentru a cere recalcularea

Românii care doresc să ceară recalcularea pensiilor trebuie să depună o cerere la casa teritorială de pensii, alături de  documentele doveditoare ale perioadelor lucrate după pensionare. Cererea de recalculare se poate descărca online de pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice.

După aprobare, pensia majorată în urma recalculării se va acorda solicitantului începând din luna următoare, mai spune legea. Aproximativ aceleași prevederi se regăsesc și în Legea viitoare a pensiilor (127/2019) care va intra în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2023. Însă, marea diferență este că, în cazul care o persoană lucrează după pensionare, solicitarea recalculării se va putea face o singură dată pe an.

„Pensia poate fi recalculată la cerere, prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Cererea (…) se soluționează în termen de 60 de zile de la data înregistrării, prin decizie de recalculare.”, se mai arată în textul legii citat.

Pensia pentru limită de vârstă se acrodă unei persoane care atinge vârsta standard de pensionare, de principiu, 65 de ani, dacă are vechimea în muncă necesară, adică stagiul minim de cotizare de 15 ani.

Important! Legea 263/2010 are aplicabilitate până la 31 august 2023, urmând ca de la 1 septembrie 2023 să intre în vigoare Legea 127/2019, care o va înlocui pe prima.