Home » Știri » Știri sociale » Recensământ 2022. Termenul limită a fost din nou prelungit. Care este ultima zi în care te poți recenza

Recensământ 2022. Termenul limită a fost din nou prelungit. Care este ultima zi în care te poți recenza

Cojocaru Cristian / 21.07.2022, 14:07
Recensământ 2022. Termenul limită a fost din nou prelungit. Care este ultima zi în care te poți recenza

Termenul limită a actualului recensământ 2022 a fost din nou prelungim, la decizia Institutului Național de Statistică. Această prelungire are aplicabilitate în cazul localităților în care recenzarea nu a ajuns la punctul final. Află dacă și localitatea ta face parte dintre acestea.

Perioada pentru recensământ 2022 a fost prelungită

Insstitutul Național de Statistică (INS) a anunțat prelungirea perioadei în care vor fi culese date pentru Recensământul Populației și Locuințelor. Astfel, data până la care aceste date vor fi colectate este acum 31 iulie 2022.

INS a transmis un comunicat prin care anunță că această prelungire va avea loc în cazul localităților în care recenzarea nu a luat sfârșit. Mai concret, în localitățile în care gradul de recenzare este unul scăzut, existând astfel posibilitatea ca până la finalul acestei perioade de recenzare să nu poată fi acoperită întreaga populație rezidentă estimată.

 „Decizia a fost luată prin Hotărârea nr. 13/20.07.2022 a Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din anul 2021. Aceasta este ultima perioadă de prelungire privind culegerea datelor de la populaţie şi va continua atât în punctele fixe deschise de primării cât şi prin recenzorii de teren. Actele normative care guvernează desfăşurarea recensământului nu permit prelungirea perioadei de recenzare dincolo de data de 31 iulie a.c.”, precizează INS.

Nici la nivelul Capitalei, lucrurile nu stau tocmai roz, iar cu toate că în prezent există 80 de centre de recenzare, puțin peste jumătate din numărul de locuitori au fost înregistrați. Un alt lucru care defavorizează acest proces cosntă în discrepanța creată între sectoarele Capitalei.

Așadar, dacă în sectorul 6 se regăsesc cele mai multe centre de recenzare, fiind vorba de 11 astfel de centre, inclusiv la metrou, în cazul sectorului 3 care are o suprafață mai mare decât Municipiul Constanța, există doar 3 astfel de centre de recenzare.

La nivel național, până la data de 20 iulie 2022, au fost recenzate aproximativ 17 milioane de persoane. Acest număr reprezintă 87,4% din populația rezidentă țintă estimată la momentul începerii recensământului, acesta fiind de 19,02 milioane de persoane.

Dacă în Capitală există în prezent 80 de centre de recenzare, în restul țării numărul acestora ajunge la 700, după cum reiese din comunicatul INS. Institutul Național de Statistică face un apel la populație pentru a primi vizita recenzorului la reședință, sau să se deplaseze către unul dintre centrele fixe de recenzare. Locația centrelor fixe de recenzare se regăsește pe site-ul www.recensamantromania.ro.

recensământ 2022
Recensamantul din 2022 a fost prelungit pana la sfarsitul lunii iulie

Eșecul recensământului din anul 2022

În cadrul recensământului realizat în urmă cu un deceniu, în perioada 20-31 octombrie 2011 au fsot recenzate peste 19 milioane de români. Numărul ulterior care avea la bază datele obținute din colectarea indirectă, arăta că populația României număra peste 20 de milioane de români.

Trecutul, raportat la prezent în care a fost inclusă autorecenzarea, arată că nivelul prezent al recensământului în care peste 16 milioane de români au fost recenzate în patru luni, este mult mai inferior în comparație cu cel efectuat în anul 2011, atunci când procesul a fost realizat și datele au fost colectate exclusiv de către recenzori.

De asemenea, bugetul aprobat încă din anul 2020 pentru recensământul cu bucluc din acest an, a fost aproape dublu, ajungând la suma de 80 de milioane de euro, în comparație cu cei aproximativ 40 de milioane de euro alocați în urmă cu 11 ani. Din cauza cifrelor relativ slabe în comparație cu ultimul recensământ, autoritățile au fost nevoie să înființeze cele 700 de centre fixe de recenzare, activitatea acestora nefiind prevăzută inițial în calendarul recensământului 2022.