Home » Când, unde, cum » Recensământ 2022. Ce întrebări vor pune recenzorii românilor care nu s-au autorecenzat online. Amenzi usturătoare

Recensământ 2022. Ce întrebări vor pune recenzorii românilor care nu s-au autorecenzat online. Amenzi usturătoare

Alexandru Cazacu / 30.05.2022, 13:58
Recensământ 2022. Ce întrebări vor pune recenzorii românilor care nu s-au autorecenzat online. Amenzi usturătoare

În România, recensământul este încă în plină desfășurare, așa că începând cu data de 31 mai, recenzorii își vor face apariția la ușile cetățenilor care nu s-au autorencezat în mediul online. Ce întrebări vor pune aceștia și ce amenzi riscă cei care refuză să participe la recensământ, puteți afla în continuarea acestui articol.

Recensământ 2022. Ce vor fi întrebați românii care nu s-au autorecenzat online

Românii au avut posibilitatea de a se autorecenza online până pe data de 27 mai 2022. Din 31 mai se dă startul unei alte etape a recensământului, iar de această dată recenzorii îi vor întâlni față în față pe cei care nu s-au autorecenzat. În concluzie, persoanele care nu au trecut prin prima etapă vor trebui să acorde un interviu recenzorilor, în care să le răspundă la întrebări cu caracter personal sau gospodăresc.

Așadar, până pe data de 17 iulie, toți locuitorii României care nu au apucat să se autorecenzeze vor fi nevoiți să îi primească acasă pe recenzori. În schimb, recenzorii nu vor veni și la persoanele care au apucat să completeze formularul online. Acestea din urmă și-au îndeplinit îndatoririle față de stat, așa că pot sta fără griji.

Totuși, dacă în familie există o persoană care nu a s-a autorecenzat, interviul va fi susținut doar de persoana în cauză, și nu de toți cei care locuiesc în gospodăria respectivă.

Ce întrebări vor pune recenzorii

Este important să menționăm faptul că, recenzorii vor avea la dispoziție CNP-uri parțial anonimizate, iar acestea le vor oferi informații despre cel care urmează să fie recenzat, însă acestea vor respecta GDPR. Așadar, relația dintre persoana recenzată și recenzor este, conform legii, protejată de confidențialitate.

Concret, recenzorul nu va face fotografii și nici nu va filma, ci va purta doar o discuție cu cel recenzat. Mai precis, în cadrul interviului vei răspunde la câteva întrebări importante legate de starea civilă, grupul etnic din care faci parte, religie etc. De asemenea, recenzorul îți va pune și câteva întrebări generale cu privire la locuință.

Recensământ 2022. Ce întrebări vor pune recenzorii românilor care nu s-au autorecenzat online
Recensământ 2022. Ce întrebări vor pune recenzorii românilor care nu s-au autorecenzat online

Amenzi usturătoare pentru cei care refuză să participe la interviu

Este important de știut și faptul că, persoanele care refuză să răspundă la întrebările recenzorilor sau nu furnizează informațiile cerute de aceștia pot fi sancționate cu amenzi destul de mari. Mai exact, cei care refuză să participe la interviu pot fi amendați cu sume de până la 3.000 de lei.

Ba chiar mai multe de atât, în anumite situații amenzile pot ajunge chiar și la 5.000 de lei. Așadar, atunci când recenzorul îți bate la ușă, fă-ți puțin timp liber pentru a-i răspunde la câteva întrebări.

După cum spuneam și în rândurile anterioare, această etapă de recenzare se va desfășura în perioada 31 mai – 17 iulie 2022. Spre deosebire de autorecenzarea online, colectarea datelor de recensământ se va realiza prin interviu față în față cu recenzorii și doar cu ajutorul tabletelor. În ceea ce privește chestionarul de recensământ, acesta este identic cu cel completat de către persoanele care s-au autorecenzat în mediul online