Home » Știri » Știri sociale » Reguli Evaluarea Națională 2022. Ce este interzis cu desăvârșire ca elevii să facă în sala de examen

Reguli Evaluarea Națională 2022. Ce este interzis cu desăvârșire ca elevii să facă în sala de examen

Manolică Anca / 10.06.2022, 14:17
Reguli Evaluarea Națională 2022. Ce este interzis cu desăvârșire ca elevii să facă în sala de examen

Evaluarea Națională 2022 se apropie cu pasi repezi și, la fel ca în fiecare an, Ministerul Educației a emis un set de reguli importante care trebuie respectate de candidați, atât cu privire la buna desfășurare a examinării, cât și cu privire la depunerea contestațiilor și afișarea rezultatelor. Iată ce trebuie să știe atât elevii, cât și părinții, deopotrivă.

Ce reguli vor trebui să respecte elevii la Evaluarea Națională 2022

Viitorii absolvenți de gimnaziu sunt tot mai aproape de primul examen important din viața lor. Rezultatele obținute la testele de Evaluare Natională vor decide liceul la care vor urma să studieze în următorii patru ani, așadar elevii trebuie să se pregătească temeinic pentru ca aspirațiile lor să se îndeplinească.

După cum bine știm, Evaluarea Națională se desfășoară, anual, într-o singura sesiune, unde atât elevii absolvenți ai învățământului de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul să sustină examenul fară taxă. Pentru a veni în ajutorul lor, Ministerul Educației a venit cu uns set de reguli precise în ceea ce privește Evaluarea Națională 2022.

Când se intră în sala de examinare

Potrivit portalinvatamant.ro, intrarea elevilor în sală, pentru a susține examenul, se va realiza până la ora 8:30. Candidații la Evaluarea Națională vor trebui să își lase gentile sau ghiozdanele într-o sală special aleasă de comisia din centrul de examinare.

Reguli clare la Evaluarea Națională 2022. Cu ce le este interzis elevilor să vină în sala de examen

Conform regulamentului transmis de Ministerul Educației, candidaților le este interzis să aibă asupra lor, în sălile de examinare, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte obiecte de acest fel ori în băncile în care sunt așezați orice fel de lucrări: manuale, cărți, culegeri, dicționare, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau alte lucrări de orice fel, care ar putea fi folosite la rezolvarea subiectelor.

Reguli Evaluarea Națională 2022
Reguli Evaluarea Națională 2022

De asemenea, candidații nu trebuie să aibă asupra lor, în sala de examen, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte  obiecte de acest fel sau în băncile în care sunt așezați telefoane mobile, caști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet, care să fie utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu cei din exterior.

Și nu în ultimul rând, candidații nu au voie să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care ajută la copiat sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau orice alt material care ar putea fi utilizat pentru rezolvarea subiectelor.

Ce se întâmplă cu elevii dați afară din examen

Orice fel de încălcare a acestor reguli la Evaluarea Națională 2022 se va considera fraudă/tentativă de fraudă, iar elevii vor fi eliminați de la proba respectivă, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de altii și indiferent dacă ei au primit sau au transmis materiale interzise.

Cei care sunt eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă vor primi nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.

Calendar Evaluarea Națională 2022

  • 14 iunie 2022: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 16 iunie 2022: Matematică – probă scrisă
  • 17 iunie 2022: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 23 iunie 2022 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 23 iunie 2022 (ora 16:00 – ora 19:00): Depunerea contestațiilor
  • 24 iunie 2022 (ora 08:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
  • 24 iunie – 29 iunie 2022: Soluționarea contestațiilor
  • 30 iunie 2022: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Important! Media obținută la Evaluarea Națională 2022 este singurul criteriu care contează la admiterea în învățământul liceal. Programele de examen pentru probele Evaluării Naționale a absolvenților de clasa a VIII-a în anul școlar 2021-2022 se pot vedea AICI.