Home » Știri » Știri sociale » Reguli pentru masa de Crăciun 2020. Restricțiile anunțate, în contextul pandemiei de Covid, în România

Reguli pentru masa de Crăciun 2020. Restricțiile anunțate, în contextul pandemiei de Covid, în România

Nechifor Ioana / 21.12.2020, 18:30
Reguli pentru masa de Crăciun 2020. Restricțiile anunțate, în contextul pandemiei de Covid, în România

În contextul pandemiei de Covid, au fost anunțate o serie de restricții în România și în alte țări europene privind sărbătorile de iarnă. Anul acesta, Crăciunul va fi unul ieșit din tipare. Cel puțin asta este concluzia care reiese, după ce autoritățile au lansat numeroase avertismente și au adoptat mai multe reguli. Dacă până acum la masa de Crăciun se adunau atât membrii din familie, dar și persoane apropiate, de această dată, specialiștii ne îndeamnă să petrecem în formulă restrânsă. Indicat ar fi ca la masă să stea doar oamenii care locuiesc în aceeași casă.

Cum arată Crăciunul 2020, în contextul pandemiei de Covid

Pandemia de Covid impune noi restricții în perioada sărbătorilor de iarnă. Crăciunul va fi total diferit anul acesta. Virusul nemilos a dat peste cap o lume întreagă. motiv pentru care se impun schimbări și pentru perioada sărbătorilor de iarnă.

Dacă altădată obișnuiam să ne strângem cât mai mulți la masa de Crăciun, să fim împreună cu cei dragi, să ne intâlnim și să interacționăm cu oamenii importanți din viața noastră, de această dată ni se cere să schimbăm tactica.

Regulile anunțate în România, dar și în alte țări europene, au rolul de a limita cât mai mult răspândirea Covid-19. Drept urmare, specialiștii au lansat un avertisment important pentru cetățeni.

Crăciunul în 2020 se schimbă, exact așa cum s-au schimbat o serie de lucruri în viața noastră încă de la începutul anului, când a fost anunțat primus deces de coronavirus la Wuhan.

Crăciun 2020. Ce reguli au fost anunțate în România

În contextul pandemiei de Covid, românii sunt rugați să respecte recomandările specialiștilor din Sănătate. Șeful DSU, Raed Arafat, le-a transmis românilor să respecte regulile din această perioadă și să sărbătorească Crăciunul în formulă restrânsă. Ce înseamnă asta?

Adică, fără vizite de sărbători, fără colindători în casă. Anul acesta, este indicat ca la masa de Crăciun să participe doar persoanele care locuiesc în aceeași casă. Așadar, o prezență redusă, tocmai pentru a elimina riscul îmbolnăvirii cu coronavirus.

„Recomandarea noastră este ca oamenii să respecte regulile de a avea sărbătorile în familie restrânsă, adică familia care stă în aceeași casă. Fără vizitatori, fără colindători care să intre în casă.

Chiar dacă sună urât, chiar dacă sună împotriva logicii sărbătorilor, în această perioadă trebuie să înțelegem că riscurile sunt mari și dacă nu respectăm aceste reguli este posibil să ne trezim după sărbători cu membrii familiei îmbolnăviți, cu noi îmbolnăviți.

Secretarul de stat Raed Arafat
Secretarul de stat Raed Arafat

Masa de Crăciun, petrecerea nopții de Revelion să se desfășoare în familie restrânsă, în familia care locuiește în aceeași casă. Chiar și așa pot fi sărbători frumoase.

Fără amestecul obișnuit cu foarte multă lume, fără contactul cu foarte multă lume și mobilitatea care se face pentru a merge din casă în casă”, a spus Raed Arafat, șeful DSU, într-o intervenție telefonică pentru emisiunea Adriana Nedelea La Fix.

Ce spune Streinu-Cercel despre masa de Crăciun

Purtarea măștii râmâne una dintre principalele recomandări ale specialiștilor. Având în vedere contextul pe care îl traversăm, medicul Adrian Streinu-Cercel a ținut să transmită un mesaj important românilor.

Acesta îi îndeamnă pe cetățeni să evite vizitele la prieteni sau chiar la membrii familiei și să se limiteze la întâlnirile din mediul online. Iar dacă au loc totuși vizite este indicat ca fiecare persoană să poartă mască în prezența celor dragi.

Cum este bine să mâncăm la masa de Crăciun? Sfaturi sunt și din acest punct de vedere, unele atipice.

Adrian Streinu-Cercel
Adrian Streinu-Cercel

“Sfatul meu e să stea fiecare la casa lui, să se viziteze virtual, pe Skype, pe Zoom, pe Facebook, dar să nu fie împreună. Dacă sunt totuși împreună am un sfat: la masă să nu mănânce împreună, să mănânce pe rând.

Iar dacă totuși se așează la masă împreună, să țină o mască în dreptul nasului și doar gura să fie eliberată. E o măsură suplimentară, pentru că noi nu știm dacă persoana din fața noastră este sau nu infectată, dacă este sau nu în perioada de incubație, chiar dacă și-a făcut un test rapid și a ieșit negativ”, a spus managerul Institului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, la Medika TV.