Home » Știri » Știri sociale » Repartitoare căldură. Data la care românii trebuie să aibă repartitoarele montate. Măsura a fost amânată

Repartitoare căldură. Data la care românii trebuie să aibă repartitoarele montate. Măsura a fost amânată

Cojocaru Cristian / 07.12.2021, 16:43
Repartitoare căldură. Data la care românii trebuie să aibă repartitoarele montate. Măsura a fost amânată

Românii au primit o nouă dată pentru momentul în care vor fi obligați să aibă repartitoare de căldură. Acest anunț este util tuturor românilor care nu au o centrală termică de încălzire a locuinței. Află care este data limită la care românii vor trebui să aibă repartitoarele montate și care era data anunțată anterior.

Noua dată la care românii vor trebui să aibă montate repartitoare de căldură

În data de 6 decembrie 2021. Camera Deputaților a venit cu o nouă decizie cu privire la repartitoarele la căldură. Astfel, potrivit noii decizii, data a fost amânată până la 31 decembrie 2021, dată până la care românii vor trebui să aibă montate repartitoarele de căldură în apartamente având drept scop individualizarea consumului de energie termică.

În cadrul acestui proiect, Camera Deputaților reprezintă forul decizional. Oficialii au adoptata noul proiect de lege cu privire la aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 184/2020 atât pentru modificarea cât și pentru completarea Legii nr. 121/2014 care face referire la eficiența energetică, cu amendamentele de rigoare.

Astfel, imobilele racordate la sistemul de alimentare cu energie termică este obligatorie montarea repartitoarelor de căldură până la data menționată.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, se arată în proiectul adoptat de Camera Deputaților.

repartitoare căldură
Romanii care nu monteaza repartitoarele de caldura risca o amenda cuprinsa intre 500 și 1.000 de lei

Repartitoarele ar fi trebuit montate până la sfârșitul acestui an

În proiectul de lege se mai arată faptul că în cazul acelora pentru care montarea unor astfel de sisteme nu este una fezabilă din motive tehnice sau din motive de eficiență, este obligatorie montarea sistemelor de stabilire a consumurilor de energie termică pe fiecare corp de încălzire care se regăsește în spațiul respectiv.

„În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, mai prevede textul adoptat.

În Legea nr.121/2014 era prevăzută montarea repartitoarelor până la data de 31 decembrie 2021. Această dată a fost amânată acum prin noua decizie a Camerei Deputaților. Totodată, în cazul celor care nu ar fi montat aceste dispozitive până la acea dată, aceia ar fi riscat o amendă cuprinsă între 500-1.000 de lei, după cum a afirmat deputatul USR, Cristina Prună

„Amendamentul de amânare a obligativităţii montării de repartitoare pentru românii care sunt în sisteme centralizate de încălzire este un amendament pe care l-am depus şi a fost susţinut de întreaga Comisie pentru industrii. În contextul creşterii preţurilor şi la energie, şi la gaze este important să nu impunem costuri suplimentare pe umerii românilor şi iată că montarea acestor repartitoare ar genera costuri în plus şi mai ales nemontarea lor ar fi generat amenzi între 500 şi 1.000 de lei”, a declaraat deputatul USR Cristina Prună, citată de Agerpres.