Home » Știri » Știri sociale » Rețetă de mâncare de prune. Este absolut delicioasă, mai ales pentru cei care țin post

Rețetă de mâncare de prune. Este absolut delicioasă, mai ales pentru cei care țin post

Pană Emanuela / 06.08.2021, 15:04
Rețetă de mâncare de prune. Este absolut delicioasă, mai ales pentru cei care țin post

Mâncarea de prune este specifică pentru zona Olteniei și este dulce la gust. În alte părți ale țării se prepară cu orez, iar unele persoane o preferă în special în zilele de post. Este ușor de făcut, nu necesită ingrediente multe sau sofisticate și este ideală pentru cei ce vor să încerce ceva nou. În plus, prunele au numeroase beneficii pentru sănătate, dar despre toate acestea vom vorbi în continuare.

Rețetă de mâncare de prune uscate

Prunele uscate nu se remarcă doar printr-un gust plăcut, ci și printr-o importantă serie de beneficii pentru sănătate. După mere, prunele sunt cele mai cultivate fructe în România, aproximativ 40% din producția totală de fructe din țara noastră fiind reprezentată de prune, potrivit unor studii. În cursul anului, prunele sunt disponibile pentru o perioadă scurtă de timp, la sfârșitul verii și începutul toamnei, în restul timpului acestea găsindu-se sub formă de fructe uscate.

Iată câteva dintre principalele beneficii ale prunelor uscate:

  1. Te ajută să slăbești, fiind aliatul tău în lupta cu kilogramele;
  2. Te ajută să ai oase sănătoase și mușchi puternici;
  3. Te ajută să-ți satisfaci nevoia de energie;
  4. Mențin sănătatea creierului și a minții;
  5. Păstrează funcția de coagulare a sângelui în parametri normali;
  6. Reduc riscul de cancer la colon, prin întărirea florei intestinale;
  7. Reduc riscul apariției cancerului la sân în postmenopauză;
  8. Întârzie procesele îmbătrânirii;
  9. Ajută la buna funcționare a proceselor organismului;
  10. Îmbunătățesc digestia și combat constipația.

În nordul județului Olt prunele uscate sunt un produs la îndemâna oricui. În „vremurile bune“, de aici plecau către export TIR-uri întregi cu prune. Din tată-n fiu, oamenii de pe aceste meleaguri au uscat fructele, ele constituind un aliment la care se apela des și încă se mai apelează în posturile lungi.

Tot aici se prepară cel mai des și mâncarea de prune uscate, care poate fi servită atât ca fel principal, cât și ca desert. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a o găti:

  • 1/2 kg de prune uscate;
  • 4-5 linguri de zahăr;
  • 2 linguri amidon;
  • 3-4 căni de apă;
  • 2 plicuri de zahăr vanilat;
  • un praf de sare;
  • 2 linguri de ulei.

Citește și: Rețetă de compot de prune. Mod de preparare și ingrediente

Cum să o faci ca în Oltenia

Pentru cei care iubesc aceste fructe mâncarea de prune uscate va fi un deliciu, ceva ce le va încânta papilele gustative. Pentru cei care au anumite rețineri, menționăm că, date fiind toate acele beneficii ale prunelor uscate enumerate mai sus, merită să-i dați măcar o șansă.

Mâncare delicioasă de prune uscate, preparată după o rețetă din zona Olteniei
Mâncare delicioasă de prune uscate, preparată după o rețetă din zona Olteniei

Mod de preparare: 

  1. Se lasă prunele în apă timp de câteva ore.
  2. Într-o oală se caramelizează 4-5 linguri de zahăr împreună cu 2 linguri de ulei.
  3. Se ia oala de pe foc și se adaugă apă puțin câte puțin, amestecând în continuu să nu se lipească.
  4. Se pune din nou vasul pe foc. Când dă în clocot se adaugă prunele și se lasă să fiarbă 30 de minute.
  5. Se amestecă amidonul cu 2 linguri de apă, după care de adaugă peste prune. Se pune și zahărul vanilat.
  6. Dacă mâncați mai dulce de atât, mai puteți adăuga zahăr.
  7. Se mai lasă la fiert 15-20 de minute, după care se poate servi.

Poftă bună!