Home » Știri » Știri sociale » Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

Manolică Anca / 28.07.2022, 11:13
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

Oamenii pot obține pensia pentru limita de vârstă când ajung la vârsta standard de pensionare și dacă îndeplinesc stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii. Totuși, există unii români pentru care, începând de joi, 28 iulie 2022, se reduce vârsta de pensionare. Iată despre ce categorie de angajați este vorba și ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a putea beneficia de pensionarea anticipată, fără penalități. Legea a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

Categoria de români pentru care se reduce vârsta de pensionare

Este oficial! Vârsta de pensionare va fi redusă în România pentru o anumită categorie de angajați. Cei care vor să profite de pensionarea anticipată trebuie să știe că măsura intră în vigoare de joi, 28 iulie 2022. Hotărârea care prevede această posibilitate de reducere a vârstei de pensionare a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

Însă, de această măsură a pensionării anticipate fără penalizare nu vor beneficia toți românii. Ea este valabilă numai în cazul anumitor categorii de pensionari. Sunt vizați cei care trăiesc în zone extrem de poluate, adică în localitățile cu un grad foarte mare de poluare.

Decizia a fost luată după ce Parlamentul României a modificat legislația cu privire la pensionarea anticipată la începutul lunii mai, crescând numărul localităților cu poluare foarte ridicată din țara noastră. Acest lucru vine în ajutorul celor care vor să iasă mai devreme la pensie din cauza acestor norme.

Zonele din care românii vor ieși la pensie cu doi ani mai devreme

Așadar, datorită acestei legi, persoanele din unele zone din țară vor putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme față de vârsta standard de pensionare. Mai mult, ei nu vor fi supuși acelor penalizări care se aplică în cazul pensiei anticipate, așa cum prevede legislația în vigoare.

Conform Legii nr. 258/2022 publicată în Monitorul Oficial, cetățenii din alte trei localități aflate pe lista celor cu grad ridicat de poluare, dar și cei din apropierea lor (de pe o rază de opt kilometri) vor putea de joi să iasă la pensie cu doi ani mai devreme. Vorbim aici despre românii care locuiesc în unele localități din județul Neamț, județul Harghita și județul Gorj.

Mai exact, românii care pot ieși mai devreme la pensie sunt cei din Turburea, judeţul Gorj, din Borsec, judeţul Harghita, și cei din Grinţieş, judeţul Neamţ.

Ministrul Adrian Câciu a anunțat că pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2023

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a dat asigurări că toate pensiile din sistemul public vor creşte de la începutul anului. Nu a putut spune cu exactitate care este procentul, dar exclude posibilitatea ca majorarea să nu fie aplicată de anul viitor.

„Cu siguranţă, pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma „votului” în care economia funcţionează în acest an.

Dar, cu siguranţă, o creştere va fi, astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin pe al doilea semestru să fie compensată”, a declarat Adrian Câciu.