Home » Știri » Știri sociale » Anul în care vârsta de pensionare a femeilor va fi egală cu cea a bărbaților, în România. Precizări importante

Anul în care vârsta de pensionare a femeilor va fi egală cu cea a bărbaților, în România. Precizări importante

Manolică Anca / 06.05.2022, 15:26
Anul în care vârsta de pensionare a femeilor va fi egală cu cea a bărbaților, în România. Precizări importante

Veștile nu sunt tocmai bune, în anii ce urmează, pentru femeile care sunt în prag de pensionare. Dacă până acum, vârsta de pensionare era de 61 de ani și nouă luni, Guvernul și-a propus ca odată cu trecerea anilor, vârsta femeilor de pensionare să fie egală cu cea a bărbaților. Iată în ce an, potrivit legii, se va ajunge la acest lucru.

În ce an vârsta de pensionare a femeilor va fi egală cu cea a bărbaților

Angajații români pot obține pensia pentru limita de vârstă când ajung la vârsta standard de pensionare, dacă îndeplinesc stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii. În prezent, vârsta de pensionare în cazul femeilor este de 61 de ani și nouă luni, dar în cursul acestui an va crește la 63, urmând ca în 2030 să mai crească cu un an.

Și va continua să crească până când vârsta de pensionare a femeilor va fi egală cu cea a bărbaților, adică 65 de ani. Orizontul de timp pentru acest lucru este anul 2035.

„Am avut o creştere a vârstei de pensionare, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Dacă la bărbaţi au crescut vârstele de pensionare de la 56 de ani la 65 de ani, în cazul femeilor vârstele de pensionare au început să crească de la 55 de ani, ajungând la 63 de ani în anul 2023.

Apoi, urmează egalizarea vârstelor de pensionare în cazul femeilor cu bărbaţii la 65 de ani, în orizontul de timp 2035. Acest lucru se întâmplă peste tot în sistemele de pensii publice în lume, tocmai pentru că speranţele de viaţă ale oamenilor au crescut, dar nu la fel de mult ca în alte ţări”, a spus Doina Pârcălabu, fost şef la Casei de Pensii, la Antena 3.

Ce se întâmplă cu femeile care au mai mulți copii

În privința femeilor care au mai mulţi copii, ele nu au, la ora actuală de vârstă conform reglementării prezente. Însă, spune aceasta, în Legea din 2019 care a fost amânată de la publicare există prevederi potrivit cărora vârsta de pensionare scade în funcţie de numărul de copii născuţi.

Pensionari
Pensionari

Totodată, întrebată dacă crede că vârsta de pensionare va mai creşte şi după 65 de ani, fosta şefă neagă acest aspect.

„Creşterea vârstei de pensionare peste 65 de ani în acest moment nu cred că mai poate fi avută în vedere, pentru că suntem aproape de statele a cărora speranţă de viaţă la vârsta pensionării este mult mai mare. Practic, trebuie luaţi în considerare indicatorii demografici”, a continuat aceasta.

Cum va creşte vârsta de pensionare pentru femei în următorii ani:

  • prezent: 61,9 ani
  • 2023: 62 de ani
  • 2030: 63 de ani
  • 2035: 65 de ani

Când se pot pensiona femeile în 2022

În acest an, femeile care vor să iasă din câmpul muncii pot face asta âdacă au:

  • vârsta standard de pensionare pentru ianuarie-martie: 61 de ani și nouă luni + stagiu minim de cotizare (15 ani)/complet (31 ani);
  • vârsta standard de pensionare pentru mai-iulie: 61 de ani și zece luni + stagiu minim de cotizare (15 ani)/complet (31 ani);
  • vârsta standard de pensionare pentru septembrie-noiembrie: 61 de ani și 11 luni + stagiu minim de cotizare (15 ani)/complet (31 ani).

De asemenea, femeile pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare dacă au lucrat în condiții grele și au și opțiunea să aleagă să lucreze până la 65 de ani.

În 2023, se va trece oficial la vârsta standard de pensionare de 62 de ani.