Home » Auto » Norma de poluare Euro și restricțiile de circulație, în orașele din Europa

Norma de poluare Euro și restricțiile de circulație, în orașele din Europa

Alexandru Cazacu / 23.03.2022, 10:51
Norma de poluare Euro și restricțiile de circulație, în orașele din Europa

În ultima perioadă, regulile de acces în marile orașe europene au devenit din ce în ce mai aspre pentru autoturismele diesel. În schimb dacă deții o mașină cu norma de poluare Euro 6 nu ar trebui să îți faci griji din acest punct de vedere. Află totul despre norma de poluare Euro și restricțiile de circulație, în orașele din Europa.

 Mai multe orașe din Europa au introdus restricții pentru autovehiculele diesel

Comisia Europeană are în vedere reducerea emisiilor de CO2 la zero, până în 2035, așadar dacă ai de gând să conduci în unele mari orașe din Europa, trebuie să știi care este norma de poluare a mașinii tale, deoarece aici există restricții sau taxe speciale pentru mașinile cu motoare diesel.

Pentru a afla norma de poluare a autovehiculului, trebuie să știi că pe taloanele mașinilor din România aceasta nu poate fi identificată. În schimb, poți afla acest lucru de pe cartea de identitate a vehiculului (CIV). Conform celor de la RAR, pe CIV-urile noi, norma de poluare Euro poate fi aflată în felul următor:

  • la punctul 6 (Nr. național de registru), ultimele două caractere din șir reprezintă norma de poluare Euro;
  • la punctul 17 (Cod național de emisii) se găsesc doar caracterele care indică norma Euro.

În schimb, pe cărțile de identitate vechi ale vehiculelor , norma euro poate fi văzută la punctul 5. Totuși, aici apar mai multe caractere ce trebuie interpretate. Mai exact, R6, T6 și E6 înseamnă Euro 6. Cu toate acestea, pentru mai multe detalii din acest punct de vedere puteți vizita site-ul Registrului Auto Român.

Norma de poluare Euro și restricțiile de circulație, în orașele din Europa
Norma de poluare Euro și restricțiile de circulație, în marile orașe din Europa

Orașele europene care taxează mașinile diesel

Printre marile orașe din Europa care aplică reguli stricte cu privire la mașinile diesel se numără și Milano, Hamburg, Stuttgart, Paris, Londra, Barcelona și Bruxelles. De exemplu, zona metropolitană a Londrei este considerată zonă de emisii ultra scăzute, așa că aici au voie doar autoturismele diesel cu norma de poluare Euro 6. Pe de altă parte, mașinile mai vechi pot circula în centrul capitalei Marii Britanii doar după ce achită o anumită taxă zilnică.

În zona cu emisii scăzute a Bruxelles-ului pot intra deocamdată doar mașinile diesel care au cel puțin Euro 4, însă din 2025, aici vor putea circula doar autovehiculele cu Euro 6. Trebuie să menționăm faptul că, pentru a putea circula în capitala Belgiei cu o mașină Euro 3, trebuie să plătești o anumită taxă, iar accesul este permis pentru cel mult 8 zile pe an.

În alte orașe, precum Paris, Milano sau Barcelona, există restricții pentru mașinile diesel sub Euro 4, însă în anumite perioade ale zilei sau a anului.

Germania, țara cu cele mai multe restricții pentru autovehiculele diesel

În prezent, nemții sunt singurii cetățeni europeni care au interdicții totale cu privire la mașinile diesel vechi. Zonele de mediu („Umweltzonen”) există în foarte multe orașe din Germania, iar prin acestea poți circula doar dacă ai un abțibild verde lipit pe parbriz, indiferent dacă mașina e diesel sau pe benzină. Acest sticker poate fi procurat de la orice magazin auto, însă numai dacă mașina îndeplinește norma de poluare corespunzătoare.

În Hamburg și Stuttgart, de exemplu, pot circula doar autovehiculele cu norme Euro 5 și 6. Cei care nu respectă aceste reguli, riscă să primească amenzi destul de mari, potrivit celor de la autovit.ro.