Home » Știri » Știri sociale » Salariul minim pe economie 2021. Ce majorare a fost anunțată și ce înseamnă, de fapt, asta

Salariul minim pe economie 2021. Ce majorare a fost anunțată și ce înseamnă, de fapt, asta

Manolică Anca / 29.12.2020, 10:04
Salariul minim pe economie 2021. Ce majorare a fost anunțată și ce înseamnă, de fapt, asta

Anul 2021 aduce creșteri salariale. Luni, 28 decembrie 2020, în urma consultărilor dintre Guvern și reprezentanții Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, s-a decis ca salariul minim pe economie să crească în anul 2021. Iată despre ce creștere este vorba, dar și ce efecte va avea asupra economiei.

Salariul minim pe economie în 2021

Salariul minim pe economie va crește în 2021. Prim-ministrul Florin Cîțu a declarat luni, 28 decembrie 2020, la finalul ședinței de guvern, că salariile în sistemul bugetar nu vor crește deocamdată, dar a specificat că va fi majorat salariul minim pe economie cu 3,1% în 2021.

Astfel, în urma consultărilor de luni cu reprezentanţii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, salariul minim pe economie ar urma să ajungă la 2.300 de lei brut lunar în 2021. Asta înseamnă o creștere de doar 70 de lei brut, adică 40 de lei net. Așadar, persoanele plătite cu salariul minim pe economie vor primi, în mână 1.386 de lei, în loc de 1.346, de lei, începând cu prima zi a anului următor. Hotărârea va fi adoptată în ședința Guvernului din 30 decembrie 2020.

Salariul minim pe economie în 2021 crește cu 40 de lei. Sindicatele au cerut mai mult, dar atât s-a putut

Potrivit Executivului, acest nivel a fost stabilit în contextul în care reprezentanții sindicatelor au cerut creșterea salariului minim pe economie în 2021 la 2.400 de lei/lunar, iar cei ai patronatelor au solicitat înghețarea salariului minim pe economie la valoarea actuală, cel puțin pentru primele luni ale anului viitor. Aceștia au spus că se află într-o situație foarte dificilă din punct de vedere financiar, având în vedere că pandemia de coronavirus i-a afectat vizibil.

„Totodată, prim-ministrul, ministrul Muncii și reprezentanții partenerilor sociali au agreat încheierea, în prima jumătate a anului viitor, a unui Acord tripartit prin care să fie stabilit un mecanism de creștere a salariului minim brut pe economie pentru următorii patru ani, astfel încât să fie asigurată stabilitatea și predictibilitatea evoluției acestui indicator salarial”, spune Guvernul.

Florin Cîțu, prim-ministrul României, a anunțat că salariul minim pe economie va crește în 2021
Florin Cîțu, prim-ministrul României, a anunțat că salariul minim pe economie va crește în 2021

O altă veste bună este îngheţarea punctului de amendă. Astfel, prim-ministrul a fost de acord ca punctul de amendă să rămână la aceeași valoare și în 2021, adică la 145 de lei.

„Al doilea lucru pe care l-am discutat şi stabilit a fost îngheţarea punctului de amendă la 145 de lei, lucru foarte important, pentru că punctul de amendă se leagă de salariul minim. A fost o ordonanţă de urgenţă anul trecut în ianuarie care a îngheţat punctul de amendă la 145 de lei, deci legat de vechiul salariu minim pe economie, şi acest lucru se menţine şi pentru anul viitor”, a menţionat preşedintele CNIPMMR.

Plata ratelor la bănci s-ar putea amâna și în 2021

În urma aceleiași ședinței de Guvern de luni, premierul Florin Cîțu a mai anunțat că se dorește găsirea unei variante care va permite anumitor categorii de angajați, din domeniile cele mai afectate de restricțiile și măsurile impuse în contextul pandemiei de coronavirus, să își amâne plata ratelor la bănci și în anul 2021. Iar această facilitate îi privește îndeosebi pe cei din domeniul HoReCa. Mai mult, premierul Florin Cîțu a mai declarat că Guvernul urmează să aprobe o schemă de sprijin pentru industria HoReCa. Reprezentanții acestui sector ar urma să fie scutiți de plata impozitului specific până în luna martie 2021.

De asemenea, conform spuselor premierului, bugetul României pe anul 2021 va fi construit cu un deficit de șapte procente din PIB, iar statul are în vedere o consolidare fiscală:

„Pentru bugetul de anul viitor rămânem la ceea ce am spus şi până acum: suntem adepţii unei consolidări fiscale, ceea ce înseamnă că vom construi un buget cu care vom veni în Parlamentul României cu un deficit bugetar în jur de 7% din PIB, ceea ce arată, pe de o parte, angajamentul nostru ferm pentru consolidarea fiscală şi, în acelaşi timp, este un deficit bugetar care, în contextul economic actual, nu pune o frână economiei”, a adăugat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de guvern.