Home » Știri » Știri sociale » Studiu: Când se nasc mai mulți băieți și când mai multe fete, într-o anumită zonă. Iată explicațiile specialiștilor

Studiu: Când se nasc mai mulți băieți și când mai multe fete, într-o anumită zonă. Iată explicațiile specialiștilor

Manolică Anca / 18.02.2022, 10:23
Studiu: Când se nasc mai mulți băieți și când mai multe fete, într-o anumită zonă. Iată explicațiile specialiștilor

Cum variază raportul dintre sexe la naștere în lume? Ne-am putea aștepta ca, în mod natural, să se nască un număr egal de băieți și de fete, dar nu este așa. Un nou studiu arată când se nasc mai mulți băieți și când mai multe fete, într-o anumită zonă, dar și care sunt factorii determinanți pentru aceste schimbări ale raportului de nașteri.

Factorii care determină dacă într-o regiune se nasc mai multe fete sau mai mulți băieți

Potrivit unui studiu realizat pe jumătate din populația SUA și întreaga populație a Suediei, au ieșit la iveală o mulțime de factori care determină raportul de nașteri pe sexe. Cercetătorii au analizat peste 100 de factori posibili și au constatat, spre exemplu, că poluarea cu aluminiu, mercur și crom are corelație cu nașterea mai multor băieți, în vreme ce poluarea cu plumb a dus la creșterea proporției de fete născute într-o anumită regiune, potrivit The Guardian.

Învecinarea cu zonele agricole a afectat, de asemenea, raportul dintre sexe, o posibilă cauză fiind expunerea mai mare la substanțele chimice din îngrășăminte. Totodată, și indicatorii de sărăcie precum numărul mare de restaurante fast-food sau de clădiri nelocuite într-o zonă, au fost legați de schimbări semnificative din punct de vedere statistic. La fel și indicatorii de stres, inclusiv decesele din cauza accidentelor rutiere.

Factorii care nu au corelații semnificative

De cealaltă parte, factori precum anotimpul nașterii, temperatura, șomajul sau rata criminalității nu au un impact semnificativ asupra raportului fete-băieți. Studiul arată doar corelații între diferiții factori și procentajul de băieți și fete care se nasc într-o zonă, nu vorbesc despre cauză și efect. Cercetătorii care au lucrat la acest studiu spun că este nevoie de mai multe analize pentru a examina efectele substanțelor chimice asupra celulelor umane cu scopul de a arăta legături cauzale.

„Aceasta este o listă de „suspecți” care trebuie investigați și toți suspecții vin cu niște dovezi credibile, dar suntem foarte departe de o „condamnare” (..) Întrebarea este de ce se întâmplă acest lucru și există mulți posibili factori, cum ar fi stresul sau ceva din mediul înconjurător.

E logic că proporția poate varia, deoarece fiziologia embrionilor de sex masculin nu este identică cu cea a embrionilor de sex feminin. Au componente hormonale diferite.”, a declarat Andrey Rzhetsky de la Universitatea din Chicago, cel care a condus cercetarea, făcând comparație cu o anchetă criminalistică.

Studiul, publicat în revista Plos Computational Biology, este prima investigație pe această temă care ia în calcul numeroși poluanți chimici și alți factori de mediu utilizând baze mari de date de pe două continente. Astfel, s-au folosit date despre circa 150 de milioane de americani de-a lungul a opt ani și date despre nouă milioane de suedezi în decurs de 30 de ani.

Poluarea este un factor extrem de important
Poluarea este un factor extrem de important

Proporția dintre sexe s-a schimbat cu până la 3%

Factorii care par să fi determinat schimbări semnificative, precum poluarea cu mercur și proximitatea de fabrici, au înregistrat o schimbare a proporției sexelor cu până la 3%. Practic, la o populație de un milion de peroane, asta se traduce prin 60.000 de fete mai multe decât băieți, sau invers. Cercetările care s-au făcut anterior cu privire la impactul pe care îl au poluanții toxici numiți PCB au fost neconcludente, însă această nouă analiză a constatat o creștere semnificativă a numărului de băieți.

Oamenii de știință au luat în calcul, de asemenea, două evenimente catastrofale petrecute în SUA: uraganul Katrina din 2005 și atacul armat care a avut loc la Universitatea Virginia Tech în 2007, soldat cu 33 de decedați. Rezultatele au arătat o schimbare semnificativă a raportului dintre sexe la 34 de săptămâni de la atacul de la Virginia Tech, când s-au născut mai multe fete.

Însă, potrivit cercetătorului, pentru a merge în continuare în această direcție, studiile ar trebui să se concentreze mai degrabă pe cei mai afectați de evenimente și nu pe mase întregi de populații întregi.