Home » Știri » Știri sociale » Superstiții de Anul Nou printre români. 9 lucruri de făcut și 7 de evitat în noaptea dintre ani

Superstiții de Anul Nou printre români. 9 lucruri de făcut și 7 de evitat în noaptea dintre ani

Pană Emanuela / 27.12.2020, 10:00

Anul trece, dar superstițiile rămân. Așadar, oriunde te-ai afla în noaptea care face trecerea dintre ani, vei observa că la noi, la români, sunt practicate o serie de obiceiuri pentru a atrage norocul. Printre acestea se numără umplerea portofelelor cu bani pentru un an prosper, hainele roșii, dansul în aer liber pentru sănătate și noroc și nu numai. Tu știi ce trebuie să faci pentru a intra cu bine în 2021?

Revelion 2021. Superstiții de Anul Nou la români

Trecerea în noul an reprezintă, pentru mulți dintre noi, momentul în care ne întrebăm ce ne vor aduce zilele calendarului 2021. Fie că petrecem cu familia, cu prietenii sau în doi, acasă sau la cabane ori hoteluri închiriate, există o serie de tradiții și obiceiuri, care au fost păstrate din moși strămoși, care, odată respectate, ar putea aduce clipe de bun augur.

Există și adepți ai ideii lui Edmund Burke, care spunea că superstiția este „religia minților slabe“, dar există și foarte multe persoane care cred cu tărie în tradiția românească și respectă ca la carte obiceiurile referitoare la cumpăna dintre ani.

Așadar, iată ce trebuie să faci dacă vrei să atragi norocul de partea ta, pentru a avea un an nou cât mai bun:

  • Dacă vrei să ai parte de prosperitate în 2021, în noaptea dintre ani trebuie să ai bani în buzunar.
  • O altă superstiție legată de belșug spune că prima persoană care intră în casă în prima zi a Anului Nou trebuie să fie un bărbat brunet. De asemenea, se spune că cei blonzi și cei roșcați sunt aducători de ghinion.
  • Pentru un an îmbelşugat, este bine ca la miezul nopții să fie pe masă pahare și farfurii pline. Cele goale sunt semne ale unui an sărac, după cum cred superstițioșii.
  • Prima persoană care îți bate la ușă în prima zi din an trebuie primită. Se crede că dacă este bărbat, drumul tău va fi curat ca lacrima, iar eforturile îți vor fi răsplătite din plin, iar dacă e femeie, drumul îți va fi străbătut de multe încercări grele.
  • La miezul nopții trebuie să deschizi ușa, pentru ca anul vechi să iasă și cel nou să intre.
  • Se consideră că în noaptea de Revelion e bine să ai vâsc pe masă, pentru noroc.
  • Cei care lucrează în prima zi a anului au mai multe șanse de a avansa în carieră în perioada următoare.
  • Dacă nu vreți să fiți datori tot anul care vine, încercați să vă plătiți datoriile până la miezul nopții.
  • Pentru a alunga spiritele rele, este bine să fie mult zgomot la cumpăna dintre ani.

Citește și: De ce nu e bine să mănânci pui de Revelion. 9 superstiții culinare de Revelion în lume

Ce nu ai voie să faci dacă vrei să ai noroc tot anul

Încă un an stă să își ia rămas bun, iar mulți dintre noi se gândesc cu speranță la ce vor aduce zilele ce urmează, reunite în calendar sub numărul 2021. Iată ce nu trebuie să faci dacă vrei să eviți ghinionul.

Tradiţii şi superstiţii de Revelion 2021. Ce nu trebuie să faci dacă vrei să ai noroc tot anul
Tradiţii şi superstiţii de Revelion 2021. Ce nu trebuie să faci dacă vrei să ai noroc tot anul
  • Se spune că nu e bine să dai bani în zilele de 31 decembrie și 1 ianuarie, pentru a nu rămâne fără finanțe în anul care vine.
  • La cumpăna dintre ani nu trebuie să folosești foarfecele, deoarece se crede că îți tai norocul în dragoste, iar în cazul în care te vei căsători vei face o alegere greșită.
  • Superstițioșii cred că dacă speli vase în prima zi a anului, cineva drag va muri. Mai zeloși, unii nu își spală nici părul în această zi.
  • Să demarezi un proiect de amploare în prima zi a Anului Nou este curat ghinion.
  • În ultima zi din an și în prima zi din cel nou nu este bine să faci cheltuieli sau să arunci ceva din casă, pentru că, odată cu el, dai afară și norocul.
  • Din bătrâni se spune că nu este bine să fie agățat calendarul anului nou înainte ca acesta să se fi sfârşit, pentru că aduce ghinion.
  • În prima zi a anului nou nu se mătură și nu se spală, pentru a nu atrage sărăcirea casei.