Home » Life & Style » De ce nu e bine să mănânci pui de Revelion. 9 superstiții culinare de Revelion în lume

De ce nu e bine să mănânci pui de Revelion. 9 superstiții culinare de Revelion în lume

Manolică Anca / 21.12.2020, 10:23
De ce nu e bine să mănânci pui de Revelion. 9 superstiții culinare de Revelion în lume

Noaptea de 31 decembrie are o însemnătate aparte, pentru că este noaptea specială care face trecerea dintre ani. Este noaptea așteptată de toată lumea, noaptea în care sărbătorim și ne punem dorințe pentru noul an. De asemenea, această seară are și un întreg ritual culinar în diverse părți ale lumii. Bineînțeles că există și numeroase superstiții și obiceiuri prilejuite de această trecere în ceea ce privește mâncarea. Iată ce se mănâncă de Revelion și de ce nu e bine să mănânci pui.

De ce nu e bine să mănânci pui de Revelion

Noaptea de Revelion este așteptată cu drag de toată lumea. Ne pregătim cu mult timp înainte, machiaj perfect, ținuta perfectă, totul pentru a străluci în această noapte. Însă, pe lângă acestea, masa de Revelion este un alt aspect important de care trebuie să ții cont. Iată ce este bine să mănânci în seara de Revelion.

  • Consumă pește, fiindcă se spune că, aşa cum peştele înoată prin apă, la fel vei înota şi tu prin toate necazurile din anul care vine, fără să te afecteze. Foarte mulți spun că peștele trebuie să fie primul aliment pe care îl consumi în Noul An.
  • Consumă carne de gâscă. Aceasta te va ajuta să plutești peste probleme şi să înaintezi spre visul tău, aşa cum face gâsca.
  • De Revelion trebuie să mănânci struguri. Ia dintr-un ciorchine de struguri, bob cu bob, iar când ai ajuns la al 12-lea, pune-ţi o dorinţă legată de bani. Strugurii şi stafidele simbolizează abundenţa financiară.
  • La trecerea dintre ani este indicat să ai în case cât mai multe fructe rotunde. Se spune că această formă este asociată infinitului, continuității. Dacă ai fructe în rotunde în casă în noaptea de Revelion se spune că îți sporești șansele de succes în Noul An.
  • Cosumă rodie. Aceasta are culoarea roșie, culoare care simbolizează inima omului sănătos.
  • Bea şampanie sau vin spumant la 12 noaptea pentru a avea parte de belşug. Important este să bei paharul până la fund, iar toate dorinţele pentru noul an se vor îndeplini.

De ce nu e bine să mănânci pui de Revelion? În Noaptea de Revelion nu e bine să mănânci pui fiindcă îţi alungi norocul. Această pasăre scurmă sau mânâncă din urmă şi astfel norocul se împrăştie. De aceea, carnea de pasăre trebuie să fie neapărat de cocoș, curcan sau gâscă ori carne de porc.

Primul preparat care trebuie consumat în noul an este peștele
Primul preparat care trebuie consumat în noul an este peștele

Superstiții culinare de Revelion în lume

Trecerea dintre ani este un moment special, sărbătorit în toate părțile lumii. Și bineînțeles că fiecare țară are propiile superstiții culinare de Revelion, pe care au mare grijă să le respecte, pentru ca noul an să fie bogat și plin de belșug. Dacă în România nu e bine să mănânci pui de Revelion, iată ce trebuie să știi și despre celelalte țări:

  1. În Grecia, de Revelion se mănâncă o prăjitură în care se pune o monedă din argint sau din aur. Norocosul care găseşte moneda va avea noroc în anul următor;
  2. Un obicei din Spania spune că este bine să mănânci câte o boabă de strugure la fiecare din cele 12 bătăi ale ceasului care vestesc trecerea în noul an. Acestea reprezintă dorinţe pentru fiecare lună din următorul an.
  3. De asemenea, pentru toate miresele, noaptea de Anul Nou reprezintă ocazia de a-şi pune verigheta în cupa de şampanie şi de a ciocni;
  4. Un obicei asemănător există şi în Portugalia, doar că aici sunt consumate smochinele. Astfel, în noaptea dintre ani, se mănâncă 12 smochine, care simbolizează 12 dorinţe pentru anul următor;
  5. În Belgia, pe 1 ianuarie, toată familia mănâncă choucroute (un fel de varză murată cu cârnaţi), având sub farfurie, în mână sau în buzunar o monedă, pentru a avea bogății materiale tot anul;
  6. În noaptea de Anul Nou, italienii obişnuiesc pe masă o mulțime de mâncăruri speciale, despre care se spune că aduc bogăţie şi abundenţă;
  7. Atât în Germania cât și în Austria, carnea de porc este principalul fel de mâncare în această perioadă. O carne bogată în grăsimi simbolizeaza bunăstare și abundență. Mai mult, purcelușii s-au transformat într-un simbol al Anului Nou și se găsesc adesea, în formă de figurine de marțipan, ca decorațiuni pe masa de Revelion;
  8. În Israel, masa de Revelion conține obligatoriu fructe şi produse din făină, pentru a aminti de vremea recoltei;
  9. În Filipine, în noaptea de Revelion se poartă haine cu buline și mănâncă preparate cu forme rotunde. Această formă amintește de monede și prin urmare le va aduce prosperitate în noul an.