Home » Life & Style » Rețetă tradițională pentru toba de casă. Care este ingredientul secret

Rețetă tradițională pentru toba de casă. Care este ingredientul secret

Manolică Anca / 18.12.2020, 13:23
Rețetă tradițională pentru toba de casă. Care este ingredientul secret

Toba de casă este un preparat tradițional de Crăciun, nelipsit de pe masa de sărbătoare a românilor. Gustul de la mama de acasa nu se compară cu cel al tobei din comerț, așa că ce ai zice să încerci și tu să o prepari acasă anul acesta? Sigur gustul va fi diferit! Iată ce conține o rețetă tradițională pentru toba de casă.

Rețetă tradițională pentru toba de casă

Tradiționala tobă de porc de casă nu trebuie să lipsească, nici în acest an, de pe masa ta de Crăciun! Respectă pașii de mai jos și o să vezi că această rețetă tradițională îți va ieși mult mai bună decât aceea din comerț!

Ingrediente

  • 2 kg de cap de porc
  • 500 g de limbă de porc
  • 750 g de inimă de porc
  • 250 g de șorici
  • 150 g de rinichi de porc
  • o ureche de porc – aprox 250 de g
  • sare, piper, foi de dafin, boabe de muștar, de coriandru
  • un stomac de porc sau maț gros ca pentru chișcă (să nu fie creț)
  • opțional se poate adăuga și usturoi
Rețetă tradițională pentru toba de casă
Rețetă tradițională pentru toba de casă

Mod de preparare – rețetă tradițională pentru toba de casă

Se spală bine toate organele în apă rece, pânp când apa rămâne limpede. Inima, limba și rinichiul se fierb separat aproximativ jumătate de oră la foc rapid, dupa care se scurge apa și se dau deoparte. În aproximativ 4 L de apă se pun la fiert capul, șoricii și urechea. Se adaugă și organele fierte înainte și se continuă fierberea până când carnea se va desprinde de pe oase. Când sunt gata, se scot la răcit.

Mai apoi, se curăță pielița de pe limbă, se taie toate organele în bucățele și șoricul în fâșii. Stomacul de porc (mațul de porc), curățat în prealabil, se umple amestecul obținut și se mai adaugă și două-trei polonice din zeama în care au fiert cărnurile. Se leagă bine la capete cu sfoară de bucătărie, după care se pune burta umpluta în zeama în care a fiert carnea și se lasă la fiert pentru încă o oră, la foc mediu.

După ce este gata, se scoate, se așază la răcit pe un fund de lemn și deasupra se așază un alt fund și o greutate care să îl preseze. Se lasă până în următoarea zi, când se pune la frigider. Ar fi mult mai bine, dacă există posibilitatea de fi afumată înainte.

Rețetă tradițională pentru cârnați de casă

Nici cârnații de casă nu pot lipsi de pe masa de Crăciun. De aceea, este foarte important să știm cum să îi pregătim, pentru ca toată familia să se bucure de acest gust minunat. Iată cum faci acest preparat, rapid, ușor, cu ingrediente de calitate, fix ca la mama acasă.

Ingrediente

  • 3 kilograme carne de porc
  • sare
  • piper măcinat
  • cimbru
  • usturoi pisat
  • boia de ardei dulce/iute
  • intestine de porc
Rețetă tradițională pentru cârnați de casă
Rețetă tradițională pentru cârnați de casă

Mod de preparare

Pregătirea intestinelor – Mațele (intestinele) de porc se spală foarte bine și se rad cu dosul cuțitului până se curăță de toate impuritățile, după care se spală din nou cu apă fierbinte. Pentru ca acestea să fie albe, ele pot fi puse în apă cu sare de lămâie, bicarbonat și puți oțet.

Prepararea cârnaților – Se toacă carnea, peste care se adaugă usturoiul pisat, boia de ardei dulce/iute, piper măcinat și sare după gust, după care se amestecă foarte bine. Pentru ca aceștia să aibă un gust deosebit, este recomandat să se folosescă o carne mai grasă, nu doar carne macră.