Home » Știri » Știri sociale » Țările cu cea mai ieftină băutură din UE. Cât costă aici alcoolul

Țările cu cea mai ieftină băutură din UE. Cât costă aici alcoolul

Cojocaru Cristian / 31.08.2021, 16:32
Țările cu cea mai ieftină băutură din UE. Cât costă aici alcoolul

Prețurile la băuturile alcoolice diferă de la o țară la alta, astfel că dacă în unele țări aceasta este foarte scumpă, fiind un viciu de lux, există și țări unde prețul este chiar și de două ori mai mic. Află care sunt țările cu cea mai ieftină băutură din Uniunea Europeană.

Care sunt țările din UE care au cea mai ieftină băutură

Dacă în România poți bea bături alcoolice pentru o sumă foarte mică, prețul la tutun pare a fi cel mai accesibil în cazul vecinilor noștri bulgari. Diferențele dintre statele membre ale Uniunii Europene sunt uimitoare. De exemplu, se poate bea aproape de două ori mai mult în Ungaria sau Slovacia decât în ​​Scandinavia la același preț.

La urma urmei, nu este de mirare că petrecerea burlacilor, de exemplu, a fost atât de populară în Ungaria. Astfel, diferențele sunt semnificative între diferitele state membre ale UE în acest sens. De exemplu, în Finlanda, se pot cumpăra băuturi alcoolice la un preț de două ori mai mare decât în ​​Slovacia, iar țigările costă, de asemenea, mai mult.

Pe baza celui mai recent raport al biroului de statistică al UE (Eurostat), anul trecut, băuturile alcoolice au fost cele mai scumpe în Finlanda indicele de preț fiind de 190,7, Irlanda – 182,3, Grecia și Suedia. Între timp, la celălalt capăt al listei se află România, Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Spania și Polonia.

În Ungaria, indicele de preț al alcoolului a fost de 78 în timp ce media UE este de 100, ceea ce înseamnă că este relativ ieftin să bei astfel de băuturi în țară. În plus, prețul alcoolului este mai mic decât media UE nu numai în Ungaria, ci și în țările: Slovacia, Polonia și Republica Cehă. Interesant este că printre aceste patru state, Slovacia este cea mai scumpă.

țările ieftină băutură
Pretul tutunului, de asemenea este diferit in tarile blocului comunitar

Prețurile la produsele din tutun

Mai mult, în ceea ce privește produsele din tutun, diferențele de preț în UE sunt și mai semnificative. În Irlanda, țigările costă de patru ori mai mult decât în ​​România, care este în prezent cea mai ieftină țară în acest sens. Nivelul prețului în Irlanda este de 224,9, în timp ce această rată este de 163,8 în Franța, 134,1 în Finlanda, 118,6 în Olanda și 113,5 în Belgia.

La capătul opus al listei se află România cu doar 52,5, Polonia cu 62,9, și Croația împreună cu Slovacia 68,2 buc. În Europa Centrală, Republica Cehă este cea mai scumpă cu 72,9, dar diferența este subtilă doar în cazul Ungariei. Cu toate acestea, produsele din tutun sunt ieftine în țările Europei Centrale în comparație cu Europa de Vest și de Nord.

Desigur, salariile sunt mult mai mari în Scandinavia, Franța sau Irlanda. Astfel, prețul relativ al alcoolului sau al produselor din tutun este mai mic dacă ne raportăm la salariile acestor țări. Mai mult, salariile din România și Bulgaria sunt cele mai mici, astfel încât prețul relativ al acestor produse este mai mare decât pare. Prin urmare, este de înțeles de ce oamenii au venit în aceste țări pentru o petrecere a burlacilor, de exemplu, sau de ce pensionarilor germani și austrieci le place să petreacă lunile de vară lângă Lacul Balaton sau la Budapesta.