Home » Știri » Știri sociale » Tradiții și obiceiuri la nunțile machedonilor. Cum se desfășoară un astfel de eveniment

Tradiții și obiceiuri la nunțile machedonilor. Cum se desfășoară un astfel de eveniment

Pană Emanuela / 14.08.2021, 21:11
Tradiții și obiceiuri la nunțile machedonilor. Cum se desfășoară un astfel de eveniment

La machedoni, căsătoria este un eveniment ce se petrece cu mare fast, întinderea temporală a nunții fiind mai extinsă decât la români. Specialiștii sunt de părere că detaliile referitoare la marele eveniment ar putea umple lejer paginile unei cărți. Ce tradiții și obiceiuri de nuntă au machedonii, afli în rândurile de mai jos.

Tradiții și obiceiuri la nunțile machedonilor

Nunta la machedoni este un prilej de mare bucurie și de petrecere exact ca-n basme, căci un astfel de eveniment durează aproape o săptămână. Mirele și mireasa petrec alături de invitați cinci zile și cinci nopți, de miercuri și până lunea următoare, fiecare zi având diferite ritualuri. Interesant că nimeni nu se plânge vreodată de oboseală. Așadar, dacă urmează să te căsătorești cu un machedon, pregătește-te să-i fii mireasă timp de aproape o săptămână!

În prima zi, mirii găzduiesc rudele cele mai apropiate invitate să le fie alături la fericitul eveniment, printre care se numără: bunicii, părinții, frații și verii de gradul întâi. Acasă la mireasă are loc „aprinderea aluatului“, adică frământarea unui aluat special, care se pune într-un vas și se acoperă cu un prosop și în care familiile mirilor pun bani, care sunt împărțiți, ulterior, de către domnișoarele de onoare.

A doua zi socrii vin acasă la părinții miresei pentru a „cumpăra“ fata, la ceremonie fiind prezente rudele miresei și prietenii apropiați ai acesteia. Într-una dintre camere sunt așezate toate obiectele care constituie zestrea miresei, alături de rochia de mireasă. Socrii mari, fără mire, „plătesc“ mireasa, ceea ce înseamnă că dau bani rudelor de sex feminin ale miresei. La finalul zilei, are loc o masă mare la care participă toți invitații prezenți.

Citește și: Tradiții și obiceiuri la nunțile turcești. Cum se desfășoară un astfel de eveniment

Cum se desfășoară un astfel de eveniment

În a treia zi, și poate cea mai interesantă, au loc nunți separate – a mirelui și a miresei. Mireasa îmbracă o rochie elegantă, de seară, însă nu cea de mireasă, și găzduiește petrecerea la ea acasă. Cu această ocazie, invitații obișnuiesc să ofere bani fetei și părinților ei.

Nunta la machedoni: tradiții, ritualuri și obiceiuri
Nunta la machedoni: tradiții, ritualuri și obiceiuri

Mirele are parte de o nuntă în cerc mai restrâns, iar nașul nu are cum să lipsească. El este adus la petrecere de către mire, moment în care are loc un ritual special. Pentru acesta este nevoie de un băț în formă de cruce, trei mere roșii și o bucată de mătase albă. Invitații intonează cântece tradiționale, iar nașul coase bucata de mătase cu ață roșie. Acest „steag“ este ținut de cavalerii de onoare, timp în care invitații aruncă cu bani pe el. Ulterior, mirele și cavalerii de onoare iau un pepene roșu și se duc cu el la hora miresei.

Nunta propriu-zisă are loc duminica, când nașii sunt aduși de rude acasă la mire, de unde pleacă împreună cu aceasta la mireasă. Fata îi așteaptă în prag și pupă mâna socrului mare, care îi oferă bani ei și bijuterii di aur socrului mic, în semn de respect față de viitoare noră.

Mireasa își îmbracă rochia, iar cavalerii de onoare cântă doine de jale pentru „ruperea“ acesteia din sânul familiei. Rudele miresei îl pălmuiesc pe mire în mod simbolic, pentru a marca respectul pe care acesta trebuie să-l poarte miresei. Fata încinge hora în fața casei, după care mirii și nașii pornesc spre casa mirelui, iar soacra mică stropește cu apă în urma alaiului, pentru ca proaspăta familie să aibă o viață ușoară și un trai lipsit de probleme.

Cununia religioasă se ține la mire acasă, urmând ca seara să se întindă o masă mare pentru toți invitații la petrecere. În cea de-a cincea zi este rândul rudelor mirelui să facă o vizită la mireasă acasă. Acestea se îmbracă în straie țigănești și au misiunea de a „fura“ câteva lucruri din casa fetei. Evenimentul se încheie, bineînțeles, tot cu o masă mare.