Home » Știri » Știri sociale » Vacanță în Grecia 2022. Ce trebuie să știe românii care merg cu mașina în acest loc. Greșeala care îi lasă fără permis și plăcuțe

Vacanță în Grecia 2022. Ce trebuie să știe românii care merg cu mașina în acest loc. Greșeala care îi lasă fără permis și plăcuțe

Manolică Anca / 13.06.2022, 13:40
Vacanță în Grecia 2022. Ce trebuie să știe românii care merg cu mașina în acest loc. Greșeala care îi lasă fără permis și plăcuțe

Grecia rămâne și în acest an una dintre cele mai alese destinații turistice de românii care vor să își petreacă concediul de vară în altă țară. Cum este destul de aproape de România, mulți dintre turiști aleg să plece în vacanță în Grecia în 2022 cu mașina personală. În acest sens, Ministerul român de Externe a dat spre publicare la începutul lunii iunie informații importante despre circulația pe drumurile publice din Grecia. Iată tot ce trebuie să știi.

Ce trebuie să știe românii care merg cu mașina în vacanță în Grecia 2022

Ca în toate țările din lume, turiștii care ajung pe teritoriul elen trebuie să respecte legislația în vigoare. Așadar, dacă ai de gând să îți faci o vacanță în Grecia în 2022, trebuie să știi ce spune Codul Rutier de acolo.

Pentru a afla ce fapte sunt sancționate în Grecia cu amendă, reținerea permisului de conducere, a actelor mașinii sau a plăcuțelor de înmatriculare, Ministerul român de Externe a publicat o serie de informații importante de care toată lumea trebuie să țină cont.

Așadar, autoritățile elene aplică amenzi şi pot reţine permisul de conducere, actele autoturismului şi plăcuţele de înmatriculare dacă șoferii:

  • folosesc telefonul mobil în timpul conducerii autoturismului;
  • circulă pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun;
  • depășesc și încalcă linia continuă;
  • nu opresc la semnalele agentului de circulaţie;
  • nu respectă semnalele semaforului;
  • opresc pe autostradă în locuri neamenajate;
  • conduc pe contrasens.

Detectoare radar sau aparatură anti-radar

Folosirea și simpla deținere în mașină a aparatelor anti-radar, a detectoarelor anti-radar sau a altor sisteme de detectare a radarelor sunt interzise prin legislație în Grecia.

Cine nu respectă această regulă, riscă amenzi de 2.000 euro, reţinerea permisului de conducere până la 30 de zile și chiar confiscarea actelor autoturismului şi a plăcuţelor de înmatriculare până la 60 de zile.

Limitele de viteză legală în Grecia

Potrivit stirileprotv.ro, pe autostrăzile elena, limita maximă de viteză admisă este de 130 km/h, dar românii sunt sfătuiți să fie atenți la indicatoarelor rutiere de limitare a vitezei.

În unele zone, sunt prevăzute limite de până la 80 km/h în funcţie de condiţiile de drum, trafic, meteo sau lucrări pe carosabil.

Depăşirea vitezei legale cu peste 20 km/h poate atrage după sine o amendă de 100 euro, iar cu peste 30 km/h o amendă de 350 euro, în ultimul caz fiind reținut și permisul de conducere timp de 60 de zile.

Vacanță în Grecia 2022
Vacanță în Grecia 2022

Alte sancțiuni importante pe care șoferii trebuie să le știe dacă merg în vacanță în Grecia în 2022

1. Nepurtarea centurii de siguranță sau a căștii de protecție pentru motociclişti se sancţionează cu ridicarea imediată a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru 60 de zile.

2. Folosirea telefonului mobil de către conducătorul auto în mers, fără dispozitiv Bluetooth sau fără ca telefonul să fie plasat în loc special pentru activarea difuzorului se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

3. Conducerea autovehiculului de către o un șofer care are o concentrație de alcool de:

  • 0,50-0,80 g/l ȋn sânge sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 200 euro și imobilizarea autovehiculului;
  • 0,80-1,10 g/l ȋn sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile și imobilizarea autovehiculului;
  • peste 1,10 g/l ȋn sânge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la șase luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

În cazul în care recidivează în termen de doi ani și care sunt depistaţi având o concentrație de alcool în sânge de peste 1,10 g/l, persoanei îi va fi ridicat permisului de conducere pentru o perioadă de cinci ani, cu închisoare de cel puțin șase luni, amendă de 2.000 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare de la 10 zile până la șase luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

4. Depășirea vitezei legale cu peste 30 km/oră se sancţionează cu amendă de 350 euro şi ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

5. Nerespectarea culorii roşii a semaforului atrage după sine o amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.

6. Νerespectarea semnificației indicatorului „STOP la intersecţie” se sancționează cu o amendă de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru 20 de zile.

7. Efectuarea de manevre periculoase atrag o amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 30 de zile, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

8. Staționarea – parcarea ilegală se sancţionează cu amendă de 40-150 euro, după caz, și ridicarea permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru 10 zile.

9. Blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu dizabilități sau parcarea pe locuri destinate persoanelor cu handicap duce la ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

10. Utilizarea pentru deplasare a benzii de urgență, indiferent de durată, atrage cu sine ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

11. Aruncarea pe geam, ȋn timpul mersului, de obiecte sau substanțe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv țigările, atrage ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru 60 de zile.

12. Plata a jumătate din cuantumul amenzii în termen de 10 zile a fost abrogată. Amenda trebuie plătită în termen de 15 zile la Poșta Elenă sau la sediul primăriei pe raza căreia se află secția de poliție rutieră care aplică amenda.

Alte lucruri pe care românii trebuie să le mai știe dacă merg cu mașina în vacanță în Grecia în 2022 pot fi găsite pe mae.ro.