Home » Știri » Știri sociale » Zile libere iunie 2022. Când vor avea angajații din România o minivacanță de trei zile

Zile libere iunie 2022. Când vor avea angajații din România o minivacanță de trei zile

Manolică Anca / 24.05.2022, 11:13
Zile libere iunie 2022. Când vor avea angajații din România o minivacanță de trei zile

Potrivit Codului Muncii, în România sunt, în prezent, 15 sărbători legale. După minivacanța de Paște, conform Codului Muncii, românii se vor putea bucura de o nouă minivacanță, în luna iunie. Este vorba de zilele libere cu ocazia marii sărbători de Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt. Iată în ce zile pică în acest an.

Zile libere de la stat în iunie 2022

Sărbătoarea Rusaliilor este considerată a fi una din cele mai vechi sărbători creștine și este prăznuită atât de creștinii ortodocși, cât și de greco-catolici. Mai este cunoscută și ca Pogorârea Duhului Sfânt sau Cincizecime și este prăznuită, în fiecare an, la 50 de zile după Învierea Domnului și la 10 zile după Înălțarea Domnului.

Această sărbătoare este celebrată mereu timp de două zile și prima zi de Rusalii va pica întotdeauna într-o zi de duminică, iar a doua lunea, Potrivit calendarului ortodox 2022, Rusaliile pică în acest an în 12 iunie, duminică, și în 13 iunie, luni. Și fiindcă este o sărbătoare foarte importantă, românii au zile libere legale cu această ocazie.

Conform Codului Muncii, zilele libere de Rusalii se acordă în funcție de datele în care se celebrează de fiecare cult religios în parte. Prin urmare, creștinii catolici vor avea parte de o minivacanță de trei zile la începutul lunii iunie, sâmbătă, 4 iunie, duminică, 5 iunie și luni, 6 iunie, în timp ce creștinii ortodocși vor avea cu o săptămâna mai târziu: sâmbătă, 11 iunie, duminică, 12 iunie și luni, 13 iunie.

Sărbătoarea de Rusalii
Sărbătoarea de Rusalii

Care sunt următoarele sărbători legale și zile libere în 2022

Din cele 15 zile nelucrătoare de sărbătoare legală de care se bucură anual salariații români, în 2022 numai nouă pică în timpul săptămânii. Restul de 6 zile vor fi în weekend. Iată care sunt restul de zile libere în 2022:

  • 1 iunie (Ziua Copilului) – pică miercuri:
  • 5 și 6 iunie sau 12 şi 13 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni;
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – pică luni;
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri;
  • 1 decembrie (Ziua Naţională a României) – joi;
  • 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – duminică şi luni.

Angajatorii care nu acordă zilele libere în 2022 sau compensații legale riscă amenzi de mii de lei

Cum munca în cazul anumitor sectoare de activitate trebuie să continue și în zilele libere legale, îndeosebi în unitățile de alimentație de publică, unitățile sanitare sau la locurile de muncă în care activitatea este continuă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, Codul Muncii prevede compensația acestor zile.

Așadar, angajatorii trebuie să asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu vor acorda zile libere, aceștia vor trebui să asigure un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază, în conformitate cu munca prestată în programul normal de lucru.

Angajatorii care nu acordă timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu își recompensează angajații pentru munca din respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.