Home » Știri » Țara din care românii trimit cei mai mulți bani acasă. În ce condiții lucrează aceștia și despre ce sume este vorba

Țara din care românii trimit cei mai mulți bani acasă. În ce condiții lucrează aceștia și despre ce sume este vorba

Alexandru Cazacu / 22.06.2022, 12:09
Țara din care românii trimit cei mai mulți bani acasă. În ce condiții lucrează aceștia și despre ce sume este vorba

Doar în primele patru luni ale lui 2022, românii care lucrează în străinătate au trimis în țară peste 1,7 miliarde de euro, adică mult mai mult față de cât au trimis în aceeași perioadă a anului precedent. Care este țara din care românii trimit cei mai mulți bani, în ce condiții se lucrează aici și despre ce sume este vorba, puteți afla în rândurile de mai jos.

Germania, țara din care românii trimit cei mai mulți bani acasă

În cursul zilei de marți, ministrul Muncii, Marius Budăi, s-a întâlnit cu reprezentanți ai sindicatelor din Germania pentru a discuta cu privire la condițiile de muncă și salarizarea muncitorilor români de aici.

În aceeași zi, după întâlnirea cu omologul său german, ministrul Budăi a scris pe o rețea socială că oficialul a fost de acord cu un plan comun de acțiune pentru a întări cooperarea bilaterală dintre cele două state europene, în perioada 2023 – 2024.

„În Germania nu mă întâlnesc doar cu oficialități, ci și cu reprezentanți ai sindicatelor, care se luptă pentru drepturile angajaților din această țară, inclusiv cele ale cetățenilor români. Astfel, am avut astăzi o întâlnire și cu reprezentanți ai Faire Mobilitat Berlin și Arbeit und Leben Berlin, cu care am discutat aspecte legate de condițiile de muncă, salarizare și cazare ale lucrătorilor români din Germania”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Muncitorii români din Germania trimit cei mai mulți bani acasă

Potrivit datelor existente, numai în primele patru luni ale lui 2022, românii care lucrează în Germania au trimis acasă peste 400 de milioane de euro. De fapt, în ultimii ani, din ce în ce mai mulți români aleg să plece la muncă în Germania, datorită condițiilor de muncă.

„Noi avem casă, proprietate proprie în România. Cred că am venit de șase ori în țară, toate concediile le facem în țară, de fapt acasă. Am trimis bani când a fost nevoie. Facturile le plătim de aici, impozite, tot absolut”, spune un muncitor român din Germania, potrivit stiridiaspora.ro.

De la muncitori în agricultură și construcții, până la ingineri și medici, Germania primește din ce în ce mai mulți lucrători români. Se pare că românii aleg această țară pentru că sunt bine plătiți, iar contractele de muncă sunt stabile.

Țara din care românii trimit cei mai mulți bani acasă
Germania, țara din care românii trimit cei mai mulți bani acasă

Aproximativ 1 milion de români lucrează în Germania

După cum arată datele de la Ministerul Muncii, în Germania există peste 800.000 de muncitori români permanenți, iar alți aproximativ 200.000 sunt sezonieri.

„În Germania vorbim de circa 870 – 880.000 de lucrători permanenți și în jur de 180.000 – 190.000 de lucrători sezonieri. Iată că este un număr foarte mare și considerăm ca lucrătorii români în Germania, și nu numai în Germania, în Europa, fac cinste țării noastre contribuind direct la PIB-ul țărilor respective”, spunea Marius Budăi, în urmă cu aproximativ o lună.

După cum spuneam și în rândurile de mai sus, numai în primele patru luni ale anului curent, muncitorii români din străinătate au trimis în România peste 1,7 miliarde de euro. Așa se face că, spre deosebire de anii trecuți, suma trimisă este cu mult mai mare.