Home » Știri » Țara din Europa care își închide granițele pentru persoanele nevaccinate. Din ce dată devine obligatorie dovada vaccinării

Țara din Europa care își închide granițele pentru persoanele nevaccinate. Din ce dată devine obligatorie dovada vaccinării

Alexandru Cazacu / 12.07.2021, 17:50
Țara din Europa care își închide granițele pentru persoanele nevaccinate. Din ce dată devine obligatorie dovada vaccinării

Din cauza numărului mare de infectări din ultima perioadă, Malta își închide granițele pentru cei care nu s-au vaccinat împotriva Covid-19. Autoritățile din această țară au anunțat că nu se va mai putea intra pe teritoriul țării doar cu testul PCR. Așadar, turiștii care doresc să intre în Malta vor fi nevoiți să fie vaccinați cu schema completă.

Malta își închide granițele pentru persoanele nevaccinate

După cum spuneam, din cauza că numărul de cazuri de COVID-19 a crescut, autoritățile malteze au anunțat că de săptămâna aceasta, toți turiștii care vor intra pe teritoriul Maltei trebuie să prezinte dovada vaccinării. Așadar, potrivit ministrului sănătății, Chris Fearne, începând din data de 14 iulie toți cei care vor intra în Malta, trebuie să prezinte dovada vaccinării.

”Începând de pe 14 iulie, orice persoană care sosește în Malta trebuie să prezinte un certificat de vaccinare recunoscut: un certificat maltez, unul britanic sau unul al Uniunii Europene”, a explicat ministrul, precizând că Malta va fi ”prima țară din Europa care ia această măsură”.

Acum, Malta le cere doar călătorilor din Marea Britanie să prezinte dovada vaccinării, în timp ce turiștii din alte state europene pot intra doar cu un test PCR negativ. De asemenea, copiii care își vin cu părinții vor trebui să prezinte un test negativ.

Uniunea Europeană nu este de acord cu decizia autorităților malteze

Decizia Maltei vine după ce a la scurt timp după ce a fost raportată a patra zi consecutivă în care numărul de cazuri noi de COVID-19 s-a dublat, ajungând la 96. Se pare că cele mai multe dintre acestea au legătură cu călătoriile de peste hotare, cu focare semnificative depistate în rândul studenților care vizitează malta pentru a studia limba engleză ca limbă străină. Așadar, potrivit ministrului Fearne, și școlile de limbi străine vor fi închise temporar începând de miercuri, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, se pare că doar trei pacienți sunt internați în prezent în spital, fapt care, potrivit ministrului, este o dovadă a importanței vaccinării. Malta este țara cu cea mai ridicată rată de vaccinare din Europa, cu 79% dintre adulți vaccinați cu ambele doze și 84% cel puțin una.

Malta își închide granițele pentru turiștii nevaccinați
Malta își închide granițele pentru turiștii nevaccinați

Ei bine, decizia luată de autoritățile malteze a creat agitație în Uniunea Europeană, unde certificatul verde Covid este acordat atât persoanelor care s-au vaccinat, dar și celor care au trecut prin boală sau care prezintă un test negativ. În acest context, mai mulți oficiali europeni au condamnat decizia Maltei și au considerat-o ca fiind neconformă cu normele stabilite la nivel internațional.

”Nu o condamn, dar decizia pe care a luat-o Malta este contrară regulilor europene și cred că trebuie să ne ținem de cadrul nostru și să-l aplicăm integral. Acest cadru este cel al pașaportului sanitar european”, a declarat comisarul european Clément Beaune.

De la 1 iunie, turiștii europeni, cei din SUA și alte câteva țări au fost bineveniți în Malta, dacă prezentau la îmbarcare un test PCR sau dacă aveau schema completă de vaccinare. Dat acest lucru se va schimba de pe 14 iulie, când testul negativ nu va mai fi suficient pentru a intra pe teritoriul Maltei.