Home » Știri » Țări în care nu se vinde Coca Cola. Ce se întâmplă cu McDonald`s

Țări în care nu se vinde Coca Cola. Ce se întâmplă cu McDonald`s

Burghelea Cătălina / 17.08.2021, 15:12
Țări în care nu se vinde Coca Cola. Ce se întâmplă cu McDonald`s

Băutura carbogazoasă Coca-Coca nu este îndrăgită de toată lumea. Există și țări care au interzis faimosul suc, din varii motive. Aici, Coca-Cola nu se poate vinde sau cumpăra. Dacă te afli în vacanță în aceste două țări, este bine de știut că trebuie să-ți pui pofta în cui ori de câte ori visezi la o băutură carbogazoasă rece, cu gheață.

În lume există două țări care nici nu vor să audă de Coca-Cola. Locuitorii nu pot vinde sau cumpăra sucul delicios. Motivul este mai mult decât incredibil!

De ce nu se vinde Coca-Cola în aceste țări

Cuba și Coreea de Nord nu au fost impresionate de rețeta succesului Coca-Cola. Aceste două țări le-au interzis locuitorilor să vândă sau să cumpere băutura din cauza embargourilor comerciale avute cu Statele Unite ale Americii (Cuba din 1962, iar Coreea de Nord din 1950). Reprezentanții Coca-Cola spun că produsele lor vândute în aceste două țări nu sunt autorizate oficial.

Deși Cuba a fost, în anul 1906, una dintre primele trei țări din afara SUA care a început să comercializeze brandul american renumit internațional, iată că autoritățile cubaneze au renunțat la Coca-Cola în timpul guvernării liderului Fidel Castro.

În ceea ce privește Coreea de Nord, dacă un localnic sau restaurant îndrăznește să pună spre vânzare sticle de Coca-Cola, își asumă riscuri majore. Reprezentanții companiei americane dezvăluie că astfel de lucruri se întâmplă pe piața neagră, deoarece nu există acorduri oficiale între SUA și statul nord-coreean.

McDonald`s nu mai există

Coca-Cola nu este singura companie internațională care a întâmpinat probleme, de-a lungul timpului. În Bolivia, spre exemplu, McDonald’s şi-a încetat definitiv activitatea din motive economice. Anunțul a fost făcut de reprezentanţii companiei. Astfel, după retragerea lanțului de fast-food, Bolivia devine a doua ţară din America Latină, după Cuba, unde nu vor exista restaurante care să servească celebrii hamburgeri cu cartofi prăjiți.

Tari care au interzisCoca Cola. Ce se intampla cu McDonald`s
Tari care au interzisCoca Cola. Ce se intampla cu McDonald`s

Strategia de marketing folosită în acestă țară latină a eșuat dramatic. Deși a fost prezent timp de 14 ani pe piața culinară din Bolinvia, McDonald’s nu și-a câștigat suficienți fani cât să aibă profit. Motivele sunt legate, în mare parte, de conservatorismul şi obiceiurile gastronomice ale localnicilor.

Compania Coca-Cola a luat avânt încă de la crearea băuturii, în anul 1866, Atlanta, Georgia (SUA). Obiectivul principal a fost extinderea sucului în întreaga lume. La începutul anilor 1900, Cola se vindea deja în Europa și Asia. În ciuda succesului răsunător, compania a cunoscut și perioade mai dificile. A intrat în conflicte cu țări precum China, Rusia, Germania, India, Vietnam și Burma.

Vânzările și faima Coca-Cola au explodat după cel de-al Doilea Război Mondial. Compania a început să distribuie băutura trupelor militare americane aflate peste mări. Aceștia s-au declarat cuceriți de gustul dulce și răcoritor al sucului, așa că l-au promovat în întreaga lume. Așa a început brandul să fie din ce în ce mai cunoscut și iubit, fiind ușor asociat cu patriotismul american.

În prezent, numele Coca-Cola este unul dintre cele mai cunoscute la nivel global. Aproape că nu există persoană care să nu fi auzit despre băutura faimoasă.

„A fost întotdeauna vorba despre visul ameican”, potrivit consultantului în promovare Bruce Webster, care a colaborat cu firma celebră în trecut.

„Coca-Cola devenise simbolul libertății”, precizează și scriitorul Tom Standage despre imaginea sticla de Coca-Cola.