Home » Știri » Totul despre buletinele electronice. Ce dimensiune are noul card de identitate, de ce apare “gen” în loc de “sex” și când ar putea să fie emis și în București

Totul despre buletinele electronice. Ce dimensiune are noul card de identitate, de ce apare “gen” în loc de “sex” și când ar putea să fie emis și în București

Alexandru Cazacu / 05.08.2021, 08:57
Totul despre buletinele electronice. Ce dimensiune are noul card de identitate, de ce apare “gen” în loc de “sex” și când ar putea să fie emis și în București

Buletinele electronice, care vor înlocui treptat actualele cărți de identitate, sunt deja în teste la Cluj pentru următoarele șase luni. În următoarele rânduri, veți afla ce dimensiune are noul card electronic de identitate, de ce apare “gen” în loc de “sex” și când ar putea să fie emis și în Capitală.

Buletinele electronice. Ce dimensiune are noul card de identitate și de ce apare “gen” în loc de “sex”

Ei bine, potrivit autorităților, noul buletin electronic va fi mai mic. Formatul acestuia este ID 1 (formatul unui card bancar sau al permisului de conducere). De asemenea, noul act de identitate va ține loc și de card de sănătate. Documentul va avea o cheie criptografică cu ajutorul căruia ne putem autentifica în sistemul de sănătate.

Potrivit chestorului Cătălin Giulescu, noile buletine electronice sunt dotate cu un suport de stocare electronic în interiorul căruia găsim unele informații referitoare la titular și un certificat digital cu semnătură electronică avansată.

”Ne propunem ca pe acest card să poată fi introduse un număr limitat de informații. El va avea acest certificat digital, orice titular va avea posibilitatea să-și înscrie un alt certificat digital pentru semnătură electronică calificată. În acest sens, cartea electronică de identitate este pregătită să poată răspunde unei asemenea necesități”, a spus Cătălin Giulescu, chestor, Direcția pentru Evidența Persoanelor, la Digi24.

Noile cărți de identitate electronice vor fi o cheie de acces pentru servicii publice din administrația publică, de tip de e-guvernare, și vor putea fi folosite, de exemplu, pentru accesarea digitală a diplomelor, a carnetului de conducere și pentru emiterea actelor digitale de stare civilă.

Totul despre buletinele electronice
Totul despre buletinele electronice

De ce apare “gen” în loc de “sex” pe noile buletine electronice

În cadrul unei conferințe de presă de miercuri, șeful Direcției pentru Evidența Persoanelor a declarat că va fi analizată posibilitate schimbării mențiunii ”SEX” cu ”GEN”. De asemenea, el a precizat că potrivit regulamentului Uniunii Europene, suntem obligați să respectăm un standard ICAO – de a structura formatul noului document electronic având în vedere niște zone obligatorii, pentru ca acesta să poată fi citit electronic și să poată fi ușor de identificat anumite câmpuri.

”S-a precizat în anexă că pentru proiectul pilot va cuprinde mențiune gen. Dar, HG (n.r. hotărârea de Guvern) stabilește că sunt doar două opțiuni: feminin și masculin. Nu există nicio altă intervenție”, a explicat Giulescu.

Fiind întrebat dacă există posibilitatea să se revină la forma clasică de ”sex”, el a spus că: ”orice opțiune este posibilă”.

Când vor fi introduse și în Capitală noile buletine electronice

De asemenea, chestorul Cătălin Giulescu a spus că există posibilitatea ca de anul viitor să înceapă proiectul și în București, iar până în decembrie 2022, să fie generalizat la nivelul întregii țări.

”În opinia mea, probabil peste 12 luni, datorită faptului că trebuie să testăm toate scenariile de utilizare ale cardului, modalitatea în care răspundem solicitărilor cetățenilor, urmând ca după 6 luni de testare tehnică să stabilim modalitatea în care vom generaliza la nivelul întregii țări. Dar ne dorim ca până în decembrie 2022 să generalizăm emiterea la nivelul întregii țări”, a mai spus oficialul.